RADAR: Nejdřív husté sněžení, pak Česko sevřou tuhé mrazy. Výstraha před povodněmi trvá

Náledí - ilustrační foto

Počasí 6. 1. 2024 (7:00)

Hned před několika nástrahami by se měli mít během víkendu na pozoru jak chodci, tak řidiči. Tvořit se má náledí, očekává se sněhová nadílka a hrozí i sněhové jazyky. Nadále je v platnosti výstraha před povodněmi, některé toky jsou nadále hlášené ve třetím nejvyšším stupni povodňové aktivity. V sobotu se očekávají teploty přesahující bod mrazu, od neděle však Českou republiku sevře silný mráz.

V sobotu bude na většině území většinou zataženo s občasným deštěm, na horách se sněžením. K večeru by se déšť se sněhem nebo samotné sněžení mělo podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) objevit již v nadmořských výškách nad 500 metrů. Zejména na severovýchodě území ojediněle hrozí i mrznoucí déšť.

V platnosti je nadále také výstraha, a to před povodněmi. Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity, je nadále hlášen na tocích v Pardubickém a Ústeckém kraji. Nižší stupně jsou evidovány napříč republikou. „Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a může omezit lidskou činnost,“ uvedli meteorologové. Hladina Labe v Ústeckém kraji po centimetrech však klesá.

ČTĚTE TAKÉ: Hadr ucpal v Ústí protipovodňovou vanu za stovky milionů. Valící se voda zaplavila silnici

Nejvyšší denní teploty se v sobotu budou pohybovat mezi 2 a 6 °C, na horách kolem 1 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr, případně bude klidno. Večer místy však může na Moravě a ve Slezsku zesilovat.

Náledí i sněhové jazyky

„V noci na neděli se bude místy vytvářet náledí, do půlnoci na jihozápadě Čech, na Českomoravské vrchovině a na severovýchodě území může napadnout až 10 centimetrů nového sněhu,“ uvádí odborníci.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Dále bude v noci zejména zataženo. Očekává se sněžení, na severozápadě místy a většinou slabé. Naopak na jihovýchodě území meteorologové počítají s deštěm, který se k ránu změní ve sněžení.  Ojediněle také hrozí mrznoucí srážky. „Místy se bude tvořit náledí a zmrazky,“ doplnili meteorologové. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 0 a −4 °C, na severu a severovýchodě hodnoty klesnou až k −6 °C.

Mráz Českou republiku již neopustí. Nejvyšší denní teploty se v neděli čekají kolem −5 až 0 °C již od rána, po celý den se bude ochlazovat, večer se na většině území očekávají hodnoty kolem −6 °C. Během dne bude zataženo, na většině území bude sněžit, na severozápadně jen místy.

„Zpočátku ojediněle hrozí výskyt náledí a zmrazků. Během neděle napadne, hlavně na jihu Čech, na Českomoravské vrchovině a na severovýchodě území od 5 do 20 centimetrů nového sněhu. Zejména na Moravě a ve Slezsku se místy začnou při větru s nárazy až 70 km/h tvořit sněhové jazyky,“ dodali meteorologové s tím, že od pondělí 8. ledna se v noci může vyskytnout silný mráz.

Tagy: