Rakousko jde proti Bruselu. Tamní ministr nechce Ukrajinu přijmout do Evropské unie

Ačkoli šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová při návštěvě Kyjeva ubezpečila Ukrajinu, že Brusel stojí o přijetí východoevropské země do Evropské unie, sedmadvacítka zjevně není v názoru na tuto problematiku jednotná. Rakouský ministr zahraničí a někdejší kancléř Alexander Schallenberg totiž Ukrajinu v EU nechce. Alespoň ne hned.

Ukrajina na konci února oficiálně podala žádost o přijetí do Evropské unie. Začátkem dubna do Kyjeva přijela unijní delegace v čele s von der Leyenovou, která ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému předala vlajku unie a jasně deklarovala, že Brusel chce Ukrajinu ve strukturách EU.

V současnosti je na stole, že by Ukrajina mohla v červnu získat status oficiální kandidátské země. Takový krok by posléze urychlil přípravu potřebné legislativy a propojení Ukrajiny a zbytku Evropy.

Rakousko se teď ale jako první země unie postavilo proti. Ministr zahraničí Schallenberg na Evropském mediálním summitu řekl, že na status kandidátské země EU čekají i další země a že přijetí Ukrajiny by v současnosti nemělo být na stole. Podle Schallenberga se maximálně nabízí připojit Kyjev k hospodářské zóně Evropské unie. Informoval o tom i list Kyiv Independent.

Z projevu rakouského ministra vyplývá, že by přijetí Ukrajiny do unie nebylo fér zejména vůči některým státům Balkánu, které čekají na přijetí do struktur Bruselu delší dobu. Mezi kandidátské země EU v současnosti patří Albánie, Severní Makedonie, Černá Hora, Srbsko a Turecko.

Ukrajina si dlouhodobě váží podpory Západu, k přístupu Rakouska a Německa má ale určité výhrady. Rakouský kancléř Karl Nehammer se před časem setkal se Zelenským, ale i s Putinem. Za cestu do Ruska byl z mnoha stran kritizován, údajně pro to, že se spíše než o příměří na Ukrajině snažil zajistit, aby Rakousko mohlo kupovat ruský plyn za eura.

Tagy: