Rakušan nemluvil pravdu. Policie národnost pachatelů zveřejnit může, řekli Šlachta a Sokol

Zleva: Advokát Tomáš Sokol a bývalý elitní policista Robert Šlachta (Přísaha)

360° 22.8.2023

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se mýlí, když tvrdí, že zákon zakazuje zveřejňovat národnost pachatele. Takové ustanovení tam explicitně není, píše se v něm o identitě pachatele, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS advokát Tomáš Sokol. Následně připomněl, že existuje i výjimka, kdy může být zveřejněna i identita. Bývalý elitní policista Robert Šlachta (Přísaha) k tomu dodal, že jako strážce zákona národnost pachatele zveřejňoval. Vyzval k větší otevřenosti, aby se předcházelo spekulacím.

„Ministr Rakušan necitoval jeden paragraf, který v pořadu Partie použil, úplně přesně. Zakazuje zveřejnit identitu pachatele trestného činu, nikoliv národnost. To slovo tam explicitně není. Navíc o několik řádků dál v dalším ustanovení, je výjimka, že může být zveřejněna i identita, je-li to ve veřejném zájmu. Míněno v případě, kdy jde o politika nebo osobu veřejně činnou. Nedá se říci, že by národnost a její zveřejnění bylo výslovně zakázáno,“ upřesnil Sokol.

Přesto přiznal, že tento fakt může být za jistých okolností vnímán tak, že by zveřejnění národnosti mohlo nějakým způsobem vést k odhalení totožnosti. Šlachta se naopak vrátil do minulosti. „Když jsem byl ještě policista, tak to u nás bylo opačně – národnost jsme zveřejňovali. Když se dělaly tiskové zprávy, tak byly uvedeny iniciály a národnost. Víte sami, že se stejně během několika hodin informace dostane ven,“ konstatoval bývalý elitní policista.

ČTĚTE TAKÉ: Maříková žene Zdechovského k psychiatrovi. Europoslanec přirovnal Okamuru k neonacistům

V aktuální situaci, kdy společností otřáslo znásilnění a pokus o vraždu 15leté dívky v Plzni cizincem, podle Šlachty „bohužel dochází k tomu, že se informace zbytečně zjišťují a nafukují“. „Myslím, že čím více je otevřenosti, čím více otevřeně komunikujeme, tak je to mnohem lepší. Zabráníme spekulacím a zbytečným dezinformacím,“ vybízel Šlachta.

Podle Sokola má Šlachta do určité míry pravdu. „V těchto případech se informace, kdo to ‚zaručeně byl‘, šíří rychlostí stepního požáru. Je otázka, jestli má nějaký smysl to takto utajovat. V tomto případě to asi lze skutečně považovat za jakýsi mimořádný případ do té míry, že by bylo řečeno: ‚Ano, byl to Ukrajinec.‘ No a co,“ dodal advokát.

Tagy: