Policie eviduje 500 podnětů v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny, řekl Rakušan

Z hlavní haly Kongresového centra se stala improvizovaná čekárna, kde si mohou uprchlíci odpočinout a vyplnit část potřebných dokumentů.

Deset miliard za uprchlíky

Policie eviduje v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny 500 podnětů. Trestní stíhání zahájila ve čtvrtině z nich. Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že ministerstvo stála migrační krize zatím deset miliard korun. Rakušan také ve vysílání České televize prozradil, že vznikne speciální pozice koordinátora uprchlické krize přímo na Úřadu vlády.

Policie zahájila v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny do České republiky trestní řízení ve 138 případech. Celkem dostala 500 různých podnětů. Jsou mezi nimi i případy zneužívání situace ukrajinských uprchlíků. V České televizi to v neděli řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Samozřejmě se to týká komplexně nejrůznější kriminality spojené s příchodem Ukrajinců do České republiky, v některých případech je to opravdu zneužívání (situace uprchlíků),“ řekl Rakušan. Policie podle něj monitoruje místa s největším výskytem ukrajinských uprchlíků a snaží se předcházet tomu, aby k podobným trestným činům nebo přestupkům docházelo.

Migrace stála ministerstvo vnitra již deset miliard korun

Zvládání migrace z Ukrajiny stálo ministerstvo vnitra zatím deset miliard korun. Do částky se podle Rakušana odrazilo nastavení základních krizových mechanismů, tedy například zahájení provozu uprchlických center nebo úpravy systémů. Strategii dalšího zvládání migrace ve středu probere vláda, Sněmovně ji chce Rakušan předložit 14. dubna.

Podle Rakušana pracuje ministerstvo vnitra se třemi možnými scénáři. První předpokládá, že v České republice bude asi 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, podle druhého jich bude dokonce 500 až 600 tisíc a vnitro zvažuje také scénář dalšího zhoršování krize v případě dlouhotrvající války. Za nejrealističtější variantu Rakušan označil i po konzultacích se sociology druhou možnost. „Na to připravujeme veškerá opatření, která se budou týkat vzdělávacího systému, zdravotního systému, sociálního zabezpečení pro lidi, možnosti vstupu na trh práce,“ řekl ministr vnitra.

Se zvládáním krize pomůže koordinátor

V Česku vznikne také speciální pozice koordinátora uprchlické krize přímo na Úřadu vlády. Podle Rakušana bude vytvoření postu součástí strategie, kterou ve středu předloží na vládu. Vznik specializovaného úřadu, který se bude zabývat mimo jiné bydlením a zaměstnáváním uprchlíků, doporučoval v tomto týdnu i ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Rakušan uvedl, že dosud se krize řešila podle krizového zákona a nevznikaly žádné nové struktury. „Teď se přeléváme z té fáze prvotní krize do práce strategické meziresortní skupiny. Na vládu teď posílá materiál, který je základem pro strategické řízení krize včetně strategického týmu včetně pozice koordinátora přímo na Úřadu vlády,“ uvedl Rakušan. Podle ministra vnitra bude koordinátor zároveň zástupcem premiéra v expertní komisi, která bude vládě radit. Pokud bude vládní materiál schválený, je vznik postu podle Rakušana otázkou dní.

Tagy: