Berou nám peníze i práci. Solidaritu některých Čechů k uprchlíkům střídá nenávist

Drtivou většinu ukrajinských uprchlíků tvoří matky s malými dětmi.

Neberte Čechům práci. A proč dostáváte víc peněz než my? Na sociálních sítích se čím dál častěji objevují nenávistné příspěvky vůči lidem, kteří prchli do České republiky před válkou na Ukrajině. Podle odborníků jde o očekávaný jev a výkřiky na sociálních sítích neodpovídají náladám v celé veřejnosti. Pomoci může především stát.

„Hledáte tady práci, kterou naši lidé sami nemají. Za chvíli se to u vás uklidní, tak půjdete domů a hledejte si práci na Ukrajině. A neberte ji Čechům,“ odpovídala například jedna uživatelka sociálních sítí na inzerát Ukrajinky, která v Česku hledala zaměstnání.

Vlnu emocí vyvolaly i finanční příspěvky, které mají ukrajinští uprchlíci dostat od státu. „Kde Jurečka vzal 5000 pro imigranty, když životní minimum je pro Čechy 3860 korun? Takto se k nám ještě žádná vláda nechovala,“ šířilo se na Facebooku. Někteří lidé se zase pohoršovali nad tím, že Ukrajinci mají zadarmo dopravu. „Děti a matky samoživitelky budou moci jezdit zdarma od kdy?“ tázala se žena.

Další Češi šíří zprávy o tom, jak jsou Ukrajinci, kteří prchli do Česka, bohatí a že se nad místními dokonce povyšují. „Jsem ráda, že se tady mají v uvozovkách váleční uprchlíci tak dobře. Nedávno jsem byla v jedné restauraci v Pacově a bylo to fajn vidět většinu hostů jiné národnosti ve značkovém oblečení s drahým mobilem v ruce chovajíc se k personálu nadřazeně,“ tvrdila žena na sociálních sítích.

Facebookem se také šířila zpráva, jak muž vyprávěl o údajné návštěvě fitness centra. Podle něj žádalo šest „ukrajinských paniček, které měly jehly, vše umělé a botox“ permanentku a osobního trenéra. Za služby měly zaplatit několik tisíc korun předem v hotovosti. Fitness centrum se ale od slov uživatele distancovalo s tím, že muž u nich není veden ani jako klient. „Jedná se pouze o vlnu nevole vůči lidem přicházejícím z Ukrajiny,“ uvedl podnik ve svém prohlášení.

Kšeft s ukrajinskými pasy

Někteří Češi uprchlíkům dokonce závidí například vstup do zoo zdarma a zkouší kšeftovat s ukrajinskými pasy. „Nabízím 500 korun za půjčení dvou ukrajinských pasů na tuto sobotu. Jeden pánský cca 50 let a jeden dívčí cca 15 let (nikdo to nekontroluje, jen aby byly ukrajinské). Jel bych s dcerou zdarma do Tróji, prošli bychom si zoo, pak bychom se přesunuli do Holešovic. Tam bychom se dosyta vyřádili na Matějské. Večer bez placení, přijedeme vlakem a pasy bych odevzdal,“ uvedl muž na Facebooku a dodal: „Prosím blbě nekomentovat, oproti svým českým pasům ušetříme cca tři až čtyři tisíce.“

Podle odborníků je ale slábnutí solidarity a nárůst nenávistných projevů v Česku očekávaným jevem. Podobně se lidé chovali například i během pandemie koronaviru, kdy ze začátku šili roušky a posílali dárky zdravotníkům, a časem na ně začali útočit a na sociálních sítích o nich vyprávěli všemožné dezinformace.

Pomoct může stát

„Klíčový je proaktivní a pozitivní komunikační postoj ze strany státu a také na úrovni občanské společnosti,“ radí pro CNN Prima NEWS odborník Ladislav Frühauf, který spolu s kolegy z organizací PAQ Research, České priority a dalšími nezávislými autory připravil studii s názvem Integrace ukrajinských uprchlíků v ČR 2022+. Ta podrobně mapuje oblast bydlení, trhu práce a vzdělávání, a zároveň doporučuje konkrétní opatření, co by v současné době měla vláda dělat.

Podle studie by stát například měl maximálně využít kvalifikace a schopnosti uprchlíků a měl by zabránit tomu, aby Češi Ukrajince vytlačovali do nízkokvalifikovaných pozic. Také by podle studie stát měl zvýšit podporu pro solidární domácnosti, které dlouhodobě ubytovávají uprchlíky, ideálně na čtyři tisíce za osobu. Odborníci také doporučují dynamicky mapovat a zveřejňovat naplněnost sítě škol a dětských skupin a omezit podíl ukrajinských žáků ve škole na maximálně 20 procent pro zamezení segregace.

Sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík ale upozornil, že emotivní výkřiky na sociálních sítích neodpovídají náladám v celé veřejnosti. Mnozí Češi stále dobrovolně pomáhají v centrech pro uprchlíky, posílají jim peníze nebo se do pomoci zapojují jinými způsoby.

Podle Buchtíka je celkově potřeba přenastavit pravidla a normy ve společnosti nebo v kyberprostoru, což je spíše otázka let než týdnů. „Z měsíce na měsíc nebo z týdne na týden s tím neuděláte nic moc. Lze na úrovni ministerstva vnitra a orgánů činných v trestním řízení nejděsivější projevy kriminalizovat nebo je trestně stíhat, což se zčásti děje,“ podotkl.

Snad lidé nejsou pitomí

Změnu nálad ve společnosti už v polovině března komentoval i psycholog Daniel Štrobl. „Doufám, že lidé nejsou úplně pitomí. Že si uvědomí, že pokud vidí prchající matky s dětmi, ale zároveň slušně oblečené a s drahým mobilem, že se nemají chovat jako primitivové, kteří budou cítit závist kvůli tomu, že takovým lidem vláda pomáhá, zatímco oni se mají také špatně. Odhadem takto smýšlí zhruba dvacet procent populace, ale ten zbytek je a zůstane soudný,“ řekl Echu24.cz s tím, že Češi nikomu z Ukrajiny v současné době nemají co závidět.

Další odborníci upozorňují, že lidé se začnou podobným způsobem projevovat v okamžiku, kdy se jim snižuje životní úroveň. V posledních týdnech v Česku rostou ceny energií, pohonných hmot i potravin. Vláda Petra Fialy (ODS) ale lidi opakovaně upozorňuje, že válka na Ukrajině se dotkne i Česka a že pomoc Ukrajincům nebude zadarmo. „Lidé na Ukrajině ale bojují i za nás, za naši svobodu a demokracii,“ zdůraznil několikrát premiér Fiala.

„Vím, že počáteční nadšení vyprchá. Za chvilku začneme být unaveni, začnou se objevovat problémy. Jsem tu od toho, abych je řešil. A abych jim předcházel. I proto se snažím dívat dopředu. Vím, že problém budou dezinformace, nenávist k lidem, kterým se teď všichni tak moc snažíme pomoct. Ubraňme se tomu. Ubraňme před tím hlavně je, nedělejme z nich oběti našich vlastních problémů,“ vyzval na Facebooku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a poděkoval lidem, kteří uprchlíkům pomáhají.

„Ve vládě musíme hlavně spolupracovat, nekoukat vlevo ani vpravo a dělat věci správné. Věci, které ve svém důsledku budou mít kýžený efekt: pomoci lidem, kteří to potřebují, a ty, kteří to nepotřebují, nechat volně dýchat,“ uvedl.

Je pět tisíc hodno k závisti?

Opozice však vládu kritizuje za to, že pro Čechy nedělá dost. Například podle hnutí ANO měla zastropovat ceny benzínu a nafty. Podobně mluví i šéf SPD Tomio Okamura. Ten ve Sněmovně prohlásil, že se stát chová k ukrajinským uprchlíkům jako k vlastním občanům, zatímco k českým občanům se chová jako k cizím. „Snaha pomoci jedné skupině ohrožených osob vede k poškození a diskriminaci jiných sociálně slabých, v tomto případě našich vlastních českých občanů,“ tvrdil.

Podle místopředsedkyně Sněmovny Věry Kovářové (STAN) ale Okamura rozdmýchává nenávist ve společnosti. „Myslíte, že je hodno závisti pět tisíc korun někomu, kdo uprchl před válkou s igelitkou, nechal doma svého muže, který bojuje za svou zemi, přišel bez peněz a bez oblečení? Nebo, jak jsme zaznamenali, že někdo závidí, že ukrajinské děti jdou do zoo za korunu? To je závist patologická,“ vpálila šéfovi SPD v úterý na mimořádné schůzi dolní komory Kovářová.

Vláda navíc ve středu kvůli rostoucím cenám rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima o deset procent. Tyto částky hrají roli při posuzování nároku na pomoc od státu i při stanovení výše některých dávek. Více rodin tak například dosáhne na přídavky na děti či na porodné. Kabinet připravil i balíček pomoci kvůli rostoucím cenám energií. Někteří ministři navíc upozornili, že Ukrajinci mohou v Česku obsadit pozice, kde pracovníci dlouhodobě chybí.

Do Česka od začátku ruské invaze na Ukrajinu prchlo už přes 300 tisíc lidí. Podle ministerstva vnitra z nich polovinu tvoří děti, 80 procent z dospělých jsou ženy. Jak můžete pomoci ukrajinským uprchlíkům, čtěte ZDE.

Tagy: