Rána doprovodí přízemní mrazíky, mohou poškodit zeleninu. Teploty budou nevyzpytatelné

Tento týden nás čeká nevyzpytatelné počasí.

Počasí (17.10.2023 06:48)

Do Česka přišel podzim, a meteorologové dokonce varují před teplotami pod bodem mrazu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu, která upozorňuje na možné poškození teplomilnějších druhů zeleniny přízemními mrazíky, které platí až do středečního rána. Od čtvrteční noci by se ale už mělo postupně začít oteplovat, riziko mrazů tak pomine a odborníci očekávají deštivé počasí. Nevyloučili ale ani možnost, že by na jihu mohly teploty atakovat až letních 25 °C.

úterý ráno jsou teploty velmi nízké, na Šumavě klesly dokonce až k −7 °C. Přes den nás pak čekají teploty mezi 8 až 12 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C. Den by měl být zpočátku oblačný, v odpoledních hodinách by ale od severozápadu mělo oblačnosti ubývat. „Postupně se tak bude vyjasňovat, což s sebou přinese ve večerních hodinách ochlazení,“ upozorňuje meteorolog CNN Prima NEWS Josef Hanzlík.

Středeční ráno tak bude z celého týdne nejchladnější, odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu proto vydali výstrahu před mrazem. „Očekává se, že v nočních a ranních hodinách budou teploty v místech s uklidněním větru a malou oblačností klesat pod bod mrazu, a to zejména v přízemní vrstvě,“ varují a dodávají, že mráz může poškodit teplomilnější druhy zeleniny. Doporučují je proto zakrýt světlou netkanou textilií.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku napadl první sníh. Nejvyšší vrchol Krušných hor pokrylo několik centimetrů

Přes den se očekává, že bude od jihozápadu pozvolna přibývat frontální oblačnosti a denní maxima se tak budou pohybovat kolem 9 až 13 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Například v případě teplot místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Teploty, hlavně však kategorii Meteo výstrahy. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek riziko mrazů již pomine a meteorologové očekávají deštivé počasí s teplotami kolem 13 °C. V pátek pak budou na severu a severovýchodě republiky srážky četnější a na severu nad 800 metrů i sněhové.

Jak se vyvine počasí během víkendu v tuto chvíli není ještě jisté. Zatímco na severní hranici by se denní maxima měla pohybovat kolem bodu mrazu, na jihu od naší hranice budou atakovat až 30 °C. „Takovéto výrazné frontální rozhraní je spojené i s výraznými srážkami, proto by mělo i hodně pršet,“ dodává Hanzlík.

Při chladnějším výpočtu by se teploty pohybovaly na severu kolem nuly, na jihu potom teploty sahající k 18 °C. V opačném případě se potom mohou teploty na jihu Moravy pohybovat až kolem 25 °C.

Tagy: