Celníci v Sapě zajistili 200 tisíc kusů padělaného zboží. Na akci pracovali rok

Padělané zboží

Celníci zajistili přes 200 tisíc kusů padělaného zboží

Zhruba 200 tisíc kusů padělaného zboží zajistili celníci při jedné z největších akcí letošního roku. Při 45 prohlídkách odhalili neuvěřitelné množství padělků, mezi nimi bylo 150 tisíc kusů oblečení, 14 tisíc párů bot a desítky tisíc dalších padělků zboží.

Nalezené zboží se tvářilo jako značkové. „Úkony trestního řízení jsme zahájili v loňském roce. A minimálně od června roku 2019 organizovaná skupina osob vietnamské národnosti vyráběla, distribuovala a obchodovala se zjevně padělaným zbožím označeným ochrannou známkou,“ řekl ředitel odboru pátrání Celní správy Michal Zapletal. Akce dostala název Saigon a zapojilo se do ní více než 100 celníků. Většina zboží se nacházela v pražské tržnici Sapa.

Do tajných skladů brali lidi jen na doporučení

Prodejci padělaného zboží vše dobře skrývali. Vždy si vytipovali lidi, které zavedli do skrytých prostor stánků, a nabízeli jim zboží porušující práva duševního vlastnictví. „Akce trvala tak dlouho proto, že jsme potřebovali vzbudit u prodejců důvěru, do tajných skladů totiž brali lidi jen na doporučení od stálých zákazníků,“ uvedl Zapletal. Celníci chtěli rozkrýt celou síť obchodníků s padělaným zbožím.

„Nalezli jsme výrobní zařízení a komponenty, které sloužily k výrobě padělaného zboží, byly to vesměs matrice nebo nažehlovací nášivky, které nažehlovali na trička bez potisku, a zboží bylo vydáváno za zboží světových značek,“ popsal Michal Zapletal. Prodejci podle něj měli k dispozici dva prostory. Jeden sloužil jako výrobna a ve druhém zboží prodávali.

„Víceméně jde o to, aby se někde zbytečně nepohybovali a byl co nejkratší distribuční řetězec, protože během toho je velmi nízká šance zachytit výrobky. Majitelům značek by vznikla škoda na 170 milionů korun,“ upřesnil generální ředitel Celní správy Milan Poulíček. Sedm lidí už je obviněných z porušování duševního vlastnictví a hrozí jim až osm let vězení.

Tagy: