RECENZE: Lehká, rychlá, někdy ale moc jednoduchá. Testujeme bezdrátovou herní myš HyperX

Herní myš HyperX Pulsefire Haste 2

Herní myš HyperX Pulsefire Haste 2

Ultralehká, supervýkonná a odolná i pro ty nejdrsnější gamery. HyperX ohledně své nové myši Pulsefire Haste 2 nešetří superlativy. Řídí se rčením, že v jednoduchosti je krása, drží se dobrých základů předchozího modelu a nebojí se na nich stavět. Za svou cenu přináší dobrou kvalitu, profíkům a fajnšmekrům ale může chvílemi přijít až moc jednoduchá.

Už jsou tomu téměř tři roky, co společnost HyperX přišla na trh se svou ultralehkou a designově zajímavou novinkou Pulsefire Haste. Na svižnou myš, která váží míň než klasická houska ze supermarketu, teď navazuje novým počinem s pořadovým číslem 2.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Džungle, soukromé armády a válečná šedá zóna. V Brně vzniká revoluční realistická střílečka

A na první pohled se Pulsefire Haste na předchozí model podařilo navázat velmi dobře. Myš je oproti předchůdci lehčí – v drátové variantě váží 53 gramů, v bezdrátové 61. Zhubla tedy sice jenom trochu, každý gram se ale při dlouhých hodinách hraní počítá. Nízká váha je opravdu cítit a minimálně pocitová únava ruky je po hodinách používání mnohem nižší než u těžších konkurentů.

Odlehčením přitom nijak neutrpěly kvality předchozího modelu. Jednou z výtek recenzentů u něj byl méně kvalitní senzor a nižší citlivost – a právě na nich HyperX zapracoval. Nové in-house senzory HyperX 26k umožňují citlivost až 26 tisíc DPI a rychlost sledování 650 IPS, tedy už v podstatě vyšší standard.

Bez drátu i s drátem

Pro test měla redakce k dispozici bezdrátovou variantu myši. Ta je, jak už je zvykem, hybridní, a dá se tedy používat i připojená kabelem. A v jednoduchosti připojení exceluje – z drátového na bezdrátové připojení můžete přejít během několika málo vteřin.

Jedním cvaknutím spínače můžete přepínat mezi připojením přes 2.4 GHz síť a využití Bluetooth. Bez nabíjení by v ideálních podmínkách měla Pulsefire Haste 2 podle výrobce vydržet až 100 hodin, USB adaptér ukrývá chytře umístěná zdířka na spodní straně myši.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tvůrce legendární hry Tetris navštívil Prahu. Jak vzpomíná na své první úspěchy Alexej Pažitnov a co ho mrzí na současné době?

Ani v drátové variantě se přitom myš nezdá nijak zbytečně zatížená. Ultralehkého provedení se totiž dočkal i kabel. Nijak nepřekáží a na dotek připomíná spíš tkaničku, díky tomu se také mnohem méně často zasekává nebo drhne.

Rychlému pohybu napomáhají kvalitní PTFE brusle, ocenit si zaslouží i nalepovací protiskluzové gumové plochy pro boky i tlačítka myši. Pro hráče, kteří (stejně jako já) nepreferují na dotyk hladký plast, je jejich nalepení jasná volba.

Z designového hlediska se v HyperX drželi rčení, že v jednoduchosti je krása. Pryč je dírkovaný „honeycomb“ design předchozího modelu, ve spojení se symetrickým tvarem by tak myš nebudila zvýšenou pozornost ani při běžném používání v kanceláři. Jenže právě tím se dostáváme i k výčtu minusů.

Oběti na oltář lehkosti

Ona jednoduchost totiž může být pro některé hráče odrazující. Právě design byl i pro mě jedním z nejzajímavějších prvků předchozího modelu a „dvojka“ u mě jeho absencí trochu ztrácí. Záleží ale na vkusu.

Na přísně symetrický tvar jsem si zase po letech používání vytvarované myši musel chvíli (a bolestivě) zvykat. Po zhruba pěti hodinách intenzivního hraní a odvykání si ale ruka navykla, a tak se to dá jako minus počítat jen stěží.

Na oltář lehkosti pak musel HyperX, stejně jako u prvního modelu, obětovat několik „vychytávek“. Fajnšmekry možná zklame, že inzerované RGB osvětlení svítí jenom symbolicky v okolí kolečka. Barvy si ale, jak je obvyklé, lze přizpůsobit pomocí přídavné aplikace, v případě HyperX s názvem NGenuity.

Vedle toho si v softwaru můžete naprogramovat i funkce jednotlivých tlačítek. Předvolba se dá uložit i v rámci paměti myši, náročnějším hráčům ale může chybět více paměťových slotů.

Při klikání je pak myš hlasitější, než některé jiné modely – zvukovou odezvu sice výrobce inzeruje jako jeden z plusů, osobně by mi ale nevadila tišší. Zvlášť nepříjemné to může být pro hráče, kteří jsou zvyklí horlivě hrát třeba v blízkosti spícího dítěte nebo partnera.

Ve váhové kategorii mezi mistry

Přes všechny výhrady je ale HyperX Pulsefire Haste 2 ve své váhové i cenové kategorii stále mezi nejlepšími. Pořád je co zlepšovat, změny oproti jejímu předchůdci ale myš minimálně v technických ohledech vylepšily. Základní cena se navíc u kabelové varianty liší jenom o 70 korun, přestože rozdíl v kvalitě je rozhodně větší.

Pulsefire Haste 2 se tak drží svých silných stránek. Je opravdu rychlá, dobře klouže po podkladu a hraje na dobrý poměr cena-výkon. Nepokulhává už ani v rozlišení, které se oproti „jedničce“ značně zlepšilo. Lepší senzory už zpravidla mívají jen myši s dvojnásobnou cenou.

Technické údaje
Typ připojení 2.4 GHz bezdrátové / Bluetooth 5.0 / kabelové
Typ dobíjení USB-C 2.0
Rozlišení snímače až 26 000 DPI
Výdrž baterie až 100 hodin
Počet tlačítek 6
Hmotnost (bez kabelu) 60 g / 61 g (černá/bílá)
Délka kabelu 1,8 m

Herním novinkám, umělé inteligenci i moderním technologiím se věnujeme také v pořadu Enter. Záznam doposud odvysílaných dílů najdete na webu cnnprima.cz/gaming. Níže můžete zhlédnout nejnovější epizodu:

Tagy: