Vakcína proti nebezpečným RS virům je již v Česku. Lidé si ji musí zatím platit sami

První vakcíny proti RS virům jsou již k dispozici u českých praktických lékařů

Vakcína proti RS viru

První vakcíny proti RS virům jsou v Česku k dispozici. Specifické viry podle lékařů způsobují vážné zdravotní komplikace a postihují nejčastěji seniory či malé děti. Očkování proto odborníci doporučují. Zájemce ale může odradit skutečnost, že si vakcínu budou muset zaplatit. Pojišťovny o možné podobě příspěvku zatím jednají.

„Mohu potvrdit, že jsme vakcíny uvolnili k distribuci již 18. července. Šlo o více než 10 tisíc dávek,“ uvedla Irena Storová, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odškodnění za covidové očkování: Lidé žádají až 100 milionů korun. Dokazování bude složité

Očkování je aplikováno v jedné dávce. Případní zájemci si budou muset vakcinaci zaplatit sami. „Cena se pohybuje kolem pěti tisíc korun. Pacient musí kromě samotné látky uhradit poplatek za podání vakcíny. Oba poplatky hradí sám, ale pojišťovny či zaměstnavatelé často v tomto ohledu přispívají, a to v rámci bonusových programů,“ vyjádřila se tisková mluvčí farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline Miriam Kejzlarová.

Epidemiolog Roman Prymula vidí největší problém v proočkovanosti ohrožených skupin ve vysoké ceně vakcíny. „Dokud nebudou nastaveny příznivější poplatky či pokud nebude nastavena cena, která by byla v plošném režimu nějak dotována, pak může dojít k tomu, že plošné použití bude výrazně limitováno,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ohledně výše příspěvku si pojišťovny nejsou dosud jisté. „V tuto chvíli je předčasné, abychom uváděli jakékoliv bližší parametry ohledně toho, kolik je možné celkově přispět či jaké pro to budou podmínky,“ sdělila Iwona Navrátilová z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Jana Schillerová pro změnu uvedla, že o možnosti úhrady této vakcinace se zatím jedná. „Přesto našim klientům přispíváme až dva tisíce korun na očkování, a to bez ohledu na druh vakcíny či omezení věku,“ doplnila.

Vakcína již u praktických lékařů

Očkování je zaměřeno především proti takzvaným RS virům, kvůli nimž mohou nakažení skončit i ve vážném stavu v nemocnici. „Pro starší osoby či ty, kteří trpí například problémy se srdcem, se může jednat o velmi závažné onemocnění. Vysoce ohroženou skupinou jsou rovněž malé děti,“ uvedla Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitních a tropických nemocí při Fakultní nemocnici Na Bulovce.

„U těchto věkových kategorií může onemocnění skončit třeba hospitalizací, v některých případech dokonce smrtí,“ varoval rovněž přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Motol Milan Trojánek.

Vakcíny by měly být již nyní k dispozici u praktických lékařů. Na českému trhu by už brzo měly být k dispozici vakcíny pro další ohrožené skupiny, tedy děti a těhotné ženy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Imunolog Václav Hořejší a biochemik Zdeněk Hostomský diskutovali o zvýšeném výskytu spalniček v Česku a vakcinaci proti tomuto onemocnění.

Tagy:
očkování vakcína Jana Schillerová Roman Prymula Státní ústav pro kontrolu léčiv farmaceutická společnost Hana Roháčová Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR Milan Trojánek RS virus Miriam Kejzlarová Iwona Navrátilová