Ředitel školy: Pravidla jsou přitažená za vlasy. V rouškách může skončit i celá třída

Pravidla pro návrat dětí do škol po prázdninách jsou podle ředitele školy Tomáše Ptáčka přitažená za vlasy. „Je toho hodně, určitý respekt však k nemoci musí být. Budeme se proto řídit tím, co bude dané,“ sdělil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Psycholog Václav Mertin doplnil, že Češi jsou vynalézaví a situace ve školách nebude tak hrozivá.

„Když to půjde, tak něco rozvolníme, ale hygienická opatření budeme dodržovat,“ uvedl Tomáš Ptáček. Rodiče již v minulém školním roce nesouhlasili s nošením roušek ve školách, stejný negativní názor pak očekává i nyní. „Bude to velké téma. Osobně v tom nevidím smysl. Opatření jsou přitažená za vlasy,“ pokračoval.

Doplnil, že atmosféra kvůli dělení dětí na testované a netestované zhoustne. „Děti ale trestat nebudeme, pokusíme se jim vše vysvětlovat,“ ujistil Ptáček. S novým školním rokem však podle ředitele zesílí tlak na učitele, stejně tak se zvýší i stres.

„Bude to pro ně náročnější, ale věřím, že zapojíme zdravý selský rozum a vše budeme řešit domluvou. Ve společnosti se řeší, že budeme dávat netestované děti bokem. Může ale nastat i extrém, kdy roušky bude mít celá třída,“ uvedl příklad Ptáček s tím, že jen pár jedinců bude ve třídě bez roušek.

Druhý stupeň se přizpůsobí

Rozdělování dětí na ty s rouškou a bez roušky podle psychologa Mertina principiálně není v pořádku. „Na druhou stranu, jsme národ vynalézavý a ve skutečnosti to nebude tak hrozivé. Je rozdíl mezi prvňáky a osmáky či deváťáky. Jsem přesvědčen, že to druhý stupeň zvládne a děti se z toho nebudou hroutit,“ uvedl psycholog.

Malé děti však podle něj vše prožívají jinak. „Tam bude záležet především na učitelích, jak to zvládnou,“ dodal. Podle něj slova jako segregace a kastování zní a vypadají hrůzostrašně, ale připomněl, že Česká republika má již 30leté zkušenosti s domácím vzděláváním. „Děti nejsou izolované a schované doma. Pokud nebudou chodit do školy, tak jim rodiče vrstevníky nahradí jinde,“ pokračoval s tím, že škola není jediným místem, kde se děti s vrstevníky potkávají.

Mertin se domnívá, že se budou nyní učitelé děsit toho, jak rozdílně připravené děti se jim do školy vrátí. „Nemohou jim říci, aby se něco doučily doma. Budou to muset zvládnout ve škole. Vždy zde ale byly děti, které měly mezery, nemůžeme říkat, že je to něco nového. Nůžky se mezi nimi však rozevřou,“ uzavřel.

Tagy: