Registrujme auta, nikoliv lidi, uvedl lidovec. Nenuťme uvádět svou orientaci, zní od Pirátů

Poslanec Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

Poslanci Richterová a Navrátil k manželství stejnopohlavních párů

Neregistrujme lidi jako auta. To prohlásil poslanec Jiří Navrátil (KDU-ČSL) ve vysílání CNN Prima NEWS v souvislosti s projednáváním změn pravidel pro manželství stejnopohlavních párů ve Sněmovně. Poslankyni Olze Richterové (Piráti) vadí, že je dosavadní systém pro homosexuální páry nedostačující. Kritizuje i skutečnost, že je nutné na úřadech uvádět svou sexuální orientaci. Oba byli hosté pořadu Zprávy PLUS.

Za zásadní problém s nedostatečným legislativním zakotvením sňatků pro homosexuální páry považuje Richterová především dělení občanů. „Za Piráty chceme občany jedné kategorie, nikoliv dvou. Takové dělení vnímáme jako nerovné a z našeho pohledu také nezaručuje práva dětem. Ohledy na ně a jejich právní jistotu považujeme za velmi důležité,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dufek: Manželství pro všechny prolomí červenou linii. Manipulativní strašení, opáčila Šebelová

Podle poslankyně Pirátů při každém projednávání návrhu ohledně registrovaného partnerství vždy něco ve znění chybí. „Děti dnes například nemají dva zákonné zástupce, i když se o ně v případu homosexuálních párů dva dospělí lidé starají. Je důležité říct, že toto lidovci upravovat nechtějí. Tyto věci nesmí z návrhů vypadnout,“ vyčetla směrem ke koaličním partnerům.

„Nenuťme také nikoho, aby sděloval detaily o svém soukromí, o své orientaci způsobem, který není nezbytně nutný. Když je člověk registrovaný, tak tuto skutečnost sděluje u doktora či při vyplňování daní. Takovou věc nepovažujeme za nutnou,“ uvedla Richterová v pořadu Zprávy PLUS a dále argumentovala, že v zemích, kde bylo zavedeno manželství pro stejnopohlavní páry, ve společnosti nedošlo k žádným změnám.

Navrátil v návaznosti na to zdůraznil, že lidovečtí poslanci sice mají konzistentní názor ohledně instituce manželství muže a ženy, ale uvědomují si chyby v zákonu o registrovaném partnerství z roku 2006. „Jde nám o zrušení tohoto názvu, mně osobně je odporné. Registrujme auta, registrujme sportovce v rámci klubů, ale neregistrujme lidi v rámci jejich svazku. Jako významné slovo nám připadá partnerství. Je třeba také změnit věci, které v tomto zákoně jsou a chyby vzniklé za 17 let napravit,“ uvedl.

Rozhodnutí zákonodárců projednat manželství stejnopohlavních sňatků oceňuje a připomíná, že Sněmovna historicky poprvé jedná o tomto zákoně i s poslanci, kteří veřejně deklarovali svou homosexuální orientaci.

Piráti považují pěstounství za nedostatečné

V otázce, zda se v případě manželství nejedná pouze o označení oficiálního soužití dvou lidí, má Navrátil jasno. „Pro nás je to hodnota, kterou chceme historicky zastávat. Je nutné, aby došlo k narovnání práv, ale jestli to budeme nazývat manželství nebo partnerství, je pro nás podružné,“ řekl v pořadu Zprávy PLUS. Vyjádřil se i k otázce osvojení dětí. „Jako náměstek hejtmana pro oblast sociální vím, že i homosexuální páry žádají o pěstounskou péči, ta je jim umožněna. Pojďme tedy řešit otázku, zda může být i druhý rodič považován za zákonného zástupce, právě v tomto ohledu,“ sdělil lidovec.

Taková varianta však přijde poslankyni za Piráty nedostačující. „Záležitosti ohledně pěstounství nejsou jednoznačně upraveny. Zájemci by v mnoha situacích mohli mít podmínky jednodušší, pokud by nebyli registrovaní. Jakmile někdo projde standardním ověřením, nemají se úřady zaseknout na tom, že nemáme upravené právní záležitosti pro stejnopohlavní páry,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle Richterové si vstupem do takové formy svazku homosexuální páry zabrání v možnosti adopce, a to kvůli špatnému legislativnímu ukotvení.

Sněmovna ve čtvrtek dala šanci navrhovanému uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry. Poslanecká novela občanského zákoníku odolala návrhům odpůrců na zamítnutí i vrácení předkladatelům k přepracování, což se obecně chápe jako mírnější způsob zamítnutí. Předlohu teď dostanou k posouzení členové ústavně-právního výboru a komise pro rodinu. Budou na to mít čtyři měsíce místo obvyklých dvou. Novela může doznat změn.

Ve vysílání CNN Prima NEWS poslanci dále hovořili o osvojování dětí z dětských domovů či o možném rozšiřování zákona o manželství o tzv. polyamorii. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy:
manželství novela zákona KDU-ČSL Česká pirátská strana Olga Richterová registrované partnerství Zprávy plus Jiří Navrátil stejnopohlavní svazky