K moři na jeden zátah? Takoví řidiči příliš riskují, to není na pochvalu, tvrdí psycholožka

Unavený řidič za volantem - ilustrační foto

Dopravní psycholožka Rehnová varuje před dlouhým řízením bez přestávek

Jezdit dlouhé trasy bez přestávek už dlouho není důvodem k pochvale, ale právě naopak. Uvedla to dopravní psycholožka Vlasta Rehnová v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Bezpečná cesta musí podle ní být dobře naplánovaná a beze spěchu.

Výsledek rovnice, který říká, že bez přestávky budeme v cíli dříve, je podle Rehnové chybný. Bez chvíle odpočinku u dlouhých štrek totiž na místo určení nemusíme nikdy dorazit. „Už dlouho nechválíme řidiče, kteří se chlubí, že jeli nonstop tisíce kilometrů. Tudy bezpečná cesta k moři nebo do hor nevede,“ řekla Rehnová.

„Důležité jsou přestávky, cestu je třeba dobře naplánovat a zahrnout místa na odpočinek. Je dobré mít plán a vyrazit včas. Musíme zvážit riziko, jestli pospíchat, nebo jestli tam chceme dojet,“ popsala.

ČTĚTE TAKÉ: Řidičák bude přežitkem, říkají experti. Udržitelnosti dosáhneme skrze veřejnou dopravu

Nejhorší doba na řízení je podle dopravní psycholožky mezi jednou a třetí hodinou ranní. „Souvisí to s fyziologickým rytmem. Máme ranní typy lidí, máme i noční. Ale i ty nejzarytější sovy postihne v tyto hodiny krize a všem bych doporučila dát si přestávku nebo vyměnit řidiče. Nejlepší je skutečně zastavit a naplánovat si někde přespání,“ shrnula.

Nervozita v kolonách souvisí dle Rehnové s neustálým spěchem. „Když pospícháte a někdo se vám plete do cesty, tak dáte najevo, ať uhne. Ale nikdy nemůžeme vědět, koho máme před sebou, a tímto chováním zvyšujeme riziko toho, že se srazíme a v konečném výsledku to odneseme oba. Spěch se tak nakonec může lehce změnit v časovou ztrátu, nebo ztrátu řidičského průkazu,“ uzavřela.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Při tragické nehodě na Slovensku zemřela téměř celá mladá rodina, z osádky auta přežilo pouze batole.

Tagy: