Vyplácení příspěvku na bydlení láme rekordy a přibývá také zneužití dávek, varují experti

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá reformu dávkového systému.

Zneužívání příspěvku na bydlení

Letos v červnu padl historický rekord v čerpání příspěvku na bydlení, když tuto podporu od státu dostalo okolo 267 tisíc domácností. Důvodem zvyšujícího se trendu jsou podle expertů především vysoké náklady na bydlení, mizející úspory či větší obeznámenost lidí s možností čerpání dávek. Zatímco ministerstvo práce a sociálních věcí se chlubí, že dávky dostává každý, kdo je potřebuje, odborníci s takovým prohlášením nesouhlasí a varují před možným zneužitím.

Za červen vydal stát jen za příspěvek na bydlení 1,6 miliardy korun. Jedná se jak o rekordní zájem o příspěvek, tak o rekordní vyplacenou sumu. „V tomto ohledu velmi pomohla možnost zažádat o příspěvek online. Velkou bariérou byla osobní návštěva úřadu práce, tedy aby lidé neměli pocit, že se řadí mezi ‚sociální případy‘,“ vysvětlila odbornice v oblasti zaměstnanosti a příjmů Alena Zieglerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na čtyři dávky jeden formulář. Jurečka chystá reformu systému, experti varují před podvody

Podle člena rady Platformy pro sociální bydlení Adama Fialíka může za rekordní nárůst také lepší a efektivnější propagace ze strany úřadu. Největší počet žádostí byl přijat v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Vychází to z dat resortu, jak potvrdil pracovník tiskového oddělení Jakub Augusta. Podobnému zvýšení zájmu se nevyhnulo ani hlavní město Praha.

Odborníci i zaměstnanci úřadu práce tvrdí, že podpora není přesně cílena. Právě proto je prý snadno zneužitelná. Podle odborníků tomu tak je hlavně ze tří důvodů. „Při současném navýšení stropů normativních nákladů na bydlení na ni dosáhnou dokonce i lidé s vyšším příjmem,“ vysvětlil první problém Fialík.

Druhým jsou výpočty příjmů v případě OSVČ. „Další záležitostí jsou paušály samostatně výdělečně činných. Ti mohli vydělat například za předchozí rok dva miliony, ale v podstatě se jim příjmy počítají tak, jako by šlo o polovinu průměrné mzdy,“ ozřejmila Zieglerová.

Jako třetí důvod označují odborníci podvody. „Na úřadech se objevují případy chronické dávkařky, která má šest nebo sedm dětí a jejíž matka, která ještě není v důchodu, si nehodlá najít zaměstnání. Taková žena si například nechá čtyři děti a zbylé dvě děti dá na oko do pěstounské péče vlastní matce. Dosáhne tak příspěvku na bydlení, dávek hmotné nouze, přičemž přídavky na děti zůstanou v jedné budově, dalo by se říct na jednom patře,“ uvedl v anonymitě zaměstnanec pracovního úřadu.

Na opačné straně se ovšem nacházejí lidé, kteří sociální podporu potřebují, ale nedosáhnou na ni. „Lidé, kteří žijí v sociálně vyloučených lokalitách, se k tomuto příspěvku nedostanou. Ze strany státu mohou obdržet pouze výpomoc v rámci hmotné nouze,“ uvedl Fialík.

Důvodem vysokého počtu žádostí je podle odborníků také fakt, že nedochází k dostatečné kontrole žadatelů. Podobný názor sdílí také nejmenovaný pracovník úřadu, podle kterého je hodnocení zaměřeno na množství a probírání jednotlivých případů rozhodně není praxí instituce. „Podpora by měla být více zaměřena na potřebné lidi,“ tvrdí.

Tato situace by se však mohla v nejbližší době změnit. Cestou by mohla být digitalizace, od níž si ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje propojené systémy s jinými institucemi, a tudíž i větší dohled.

Tagy:
Marian Jurečka podpora bydlení podvod sociální dávky hmotná nouze Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky příspěvek na bydlení Adam Fialík Alena Zieglerová