Expert: Řepka je dobrá plodina. O olej na smažení nepřijdeme, jen bude třikrát dražší

Petr Havle, agrární analytik

Olej na smažení zdraží

Válka na Ukrajině si bere na paškál další nedílnou součást českých kuchyní. A to olej na vaření a smažení. Ukrajina a Rusko totiž patří k předním producentům slunečnicového oleje, který teď bude na evropském trhu chybět. A Česko nyní nebude schopno jeho výpadky v dodávkách vykrýt třeba řepkovým olejem. „Drtivá většina řepky se zasívá na podzim, letos se tedy slunečnicový olej úplně nahradit nedá,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel.

„Olej, který je nyní na trhu, je z loňské sklizně. Tehdy ještě nebyly tak vysoké náklady na jeho výrobu. To se promítne do cen zemědělské suroviny až v letošním roce, do cen potravin a spotřebitelských cen,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel.

Podle něho je nutné počítat také se zdražením oleje v důsledku války na Ukrajině, protože právě tato země a Rusko jsou předními dodavateli oleje slunečnicového. O jeho nahrazení řepkovým olejem je možné uvažovat až v příštím roce, jelikož letošní sklizeň řepky už nejsme schopni ovlivnit. „Drtivá většina řepky se zasívá na podzim. Slunečnicový olej ale můžeme do značné míry nahradit v tom smyslu, že se u nás zase tak moc nepoužívá,“ dodal Havel.

O řepce se spotřebitelům lhalo

Ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Martin Volf je přesvědčený, že Evropě ani českým spotřebitelům nedostatek oleje na vaření a smažení nehrozí. „Nebude potřeba nahrazovat nějaký olej, jen výpadky v zásobení trhu. A to bude regulovat cena. V Evropě nehrozí nedostatek, jen si spotřebitel bude muset zvyknout, že už olej nebude za 25, ale ani za 50 korun. Možná cena stoupne na 75, a tím pádem lidé budou s olejem šetřit,“ uvedl Volf ve vysílání CNN Prima NEWS.

Oba experti se shodli, že řepkový olej je pro tuzemské spotřebitele, ale i pro zemědělskou půdu nejlepší volbou. „Řepka u nás nemá dobrou imidž, je to ale docela nezasloužená věc. Řepka je nejen dobrá z hlediska stravování, ale je to i dobrá plodina, která dokáže udržet půdu. Je to protierozní plodina. Informace o řepce, které spotřebitelé dostávali, byly velmi nekorektní. Řepkový olej je také v zásadě nejzdravější,“ řekl Petr Havel.

Podle Martina Volfa je olej v našich podmínkách nejlepší pro kuchyňské účely, zejména pro smažení. „Pro studenou kuchyni je ještě lepší olivový olej. Deset let ale snižujeme produkci řepky, takže její produkce bude malá. Neplatí to jen pro Českou republiku, ale pro celou Evropskou unii,“ řekl Martin Volf.

Nedoceněná sója

Spotřebitelé se ani nemusí obávat nedávného omezení vývozu palmového oleje z Indonésie. Tím prý tamní vláda jen dočasně řešila jeho prudké zdražení. „Nebude to tak horké. Indonéská vláda už to vyjádření trochu korigovala. Omezení vývozu palmového oleje má být jen dočasné. Palmový olej je v Indonésii důležitou komoditou, když podražila, nastaly nepokoje, a tak vláda omezila vývoz. Palmový olej je zdrojem pro bionaftu, dává se ho tam asi čtvrtina palmového oleje. U ostatních výrobků tak významnou ingrediencí není,“ uklidňoval Volf.

Podle Petra Havla se potenciál pro Českou republiku skrývá v oleji sójovém. „Dnes se u nás opět začíná sója pěstovat. Sójový olej je trochu jiný, ale sója má výhodu, že u ní není třeba používat tolik průmyslových hnojiv,“ vysvětlil agrární analytik Havel.

Tagy: