Respirátory se vrací do hry i během výuky. Školáky i učitele chrání před karanténami

Děti se musí ve školách testovat každé pondělí

Školáci jdou z jedné karantény do druhé. A většinu času tak místo v lavicích tráví stejně na on-line výukách, přestože se tomu chtěla vláda vyhnout. Ve třídách se tak v praxi žáci střídají a učitelé musí balancovat mezi distanční a prezenční výukou. Školy se proto snaží společně s ministerstvem školství problémy vyřešit. A tak se vrací na scénu respirátory, díky kterým se lze karanténě vyhnout, pokud je mají děti i učitelé i během výuky.

Zatímco od 3. do 16. ledna se děti ve školách testovaly dvakrát týdně, od 17. ledna už testy probíhají jen každé pondělí. S tím byla spojená i změna podmínek. Zatímco dříve děti chodily do školy i další dny a antigenní testování pokračovalo, od minulého týdne je to jinak.

Ve chvíli, kdy má dítě pozitivní antigenní test, odchází domů a čeká na výsledek potvrzujícího PCR testu. Ostatní děti se dále učí a do karantény zatím nemusí.

Pokud ale „podezřelému“ školákovi vyjde test pozitivní, začíná se řešit, kdo s ním měl tzv. rizikový kontakt. Za ten se považuje intenzivní setkání dva dny před prvními příznaky nebo dva dny před pozitivním testem. To by se ale spolužáků z velké části týkat nemělo, protože o víkendu do školy nechodí.

Máš respirátor? Do karantény nemusíš

Nově se znovu klade velký důraz na nošení respirátorů, a to i ve třídách během vyučování. Pokud mají žák nebo učitel po celou dobu respirátor, rizikovým kontaktem nejsou a do karantény nemusí, ani v případě pozitivního PCR testu.

„Pokud má osoba, která je v kontaktu s pozitivním, nasazenu po celou dobu kontaktu adekvátní ochranu dýchacích cest (respirátor FFP2), tak není považována za epidemiologicky významný kontakt (rizikový),“ píše se ve stanovisku ministerstva zdravotnictví k vybraným otázkám školských zařízení, které má redakce CNN Prima NEWS k dispozici.

V praxi to tak znamená, že pokud dítě má respirátor nasazen po celou dobu výuky, karanténě se vyhne. To samé platí u vyučujících. Nově tak resort učitelům i žákům doporučuje, aby respirátory nenosili pouze ve společných prostorách (jako třeba na chodbě), ale opravdu vždy a všude.

Přesto školy ví, že i tak budou řešit komplikace. „Problémem zůstávají svačiny, obědy a tělocvik. Pokud v ostatních případech bude nasazen respirátor, žák nebo učitel nebude muset do karantény. Jak to budeme prakticky zjišťovat, mi jasné není,“ píše v informativním mailu ředitelka jedné ze škol v Praze, kde omikron aktuálně řádí nejvíc.

Tagy: