„Řezník z Mariupolu“ trestá vlastní vojáky. Za banální prohřešek nařizuje Rus uříznout uši

Rusko nasazuje na Ukrajině některé ze svých nejmodernějších zbraní

O nejrůznějších krutostech na frontě mnohdy civilisté nemají ani ponětí. Jeden z ruských telefonátů však nyní unikl na veřejnost, informují zahraniční weby. Z povelů, které vydává generál přezdívaný „Řezník z Mariupolu“, ale běhá mráz po zádech. Servítky si nebere ani se svými vojáky.

Ruský generálplukovník Michail Mizincev, který dohlíží na obléhání ukrajinského města Mariupol, podle všeho velí tvrdou rukou. Krutý dokáže být nejen k nepříteli, ale také ke svému vojsku, což dokazují i odposlechy.

Podle nich vyzval jednoho z podřízených, aby dalšímu vojákovi „rozbil obličej“, protože si oblékl špatnou uniformu. Jednotce také doporučil, aby zmíněného „hříšníka“ ostatní zbili lahví. Ve zvukovém záznamu Mizincev nadává mladšímu důstojníkovi za to, že vojáka neukáznil, a ptá se, proč vojín „už nekulhá“.

„Podívejte se na toho zmetka, jak tam stojí, mračí se svýma hovězíma očima, ukazuje mi svůj nešťastný obličej, svůj smradlavý ksicht,“ říká ve zvukovém záznamu, který sdílel Olexander Scherba, bývalý velvyslanec Ukrajiny v Rakousku.

Proč ještě nekulhá?

Přepis rozhovorou zveřejnil web Daily Mail. „Proč ještě nemá zmrzačený obličej? Proč mu ještě nikdo neuřízl uši? Proč ten blbec ještě nekulhá?“ zní až těžko uvěřitelná slova Mizinceva.

Zveřejnění zvukového záznamu přichází v době, kdy byl Mizincev označen za velitele dohlížejícího na operaci v Mariupolu, která město již měsíc připravuje o potraviny, vodu a elektřinu během nemilosrdného bombardování, při němž zahynuly tisíce civilistů. Mizincev od roku 2014 působí jako ředitel ruského Národního centra obrany.

Objevují se spekulace, že právě Mizincev vydal rozkaz k bombardování porodnice a dětské nemocnice v Mariuopolu. Při útoku přišli o život tři lidé, včetně jednoho dítěte, a dalších 17 lidí utrpělo zranění.

Scherba označil tento týden Mizinceva za „Řezníka z Mariupolu“. Oleksandra Matvijčuková, vedoucí ukrajinského Centra pro občanské svobody, generála vyzvala, aby čelil obvinění z válečných zločinů.

Tagy: