Ocenění za záchranu života: Řidič tramvaje pomohl muži, který zkolaboval na ulici

Tramvaják zachránil život

Příběh, který dojímá. Řidič tramvaje neváhal zastavit a pomoct muži, který v Praze na ulici zkolaboval. Díky jeho rychlému zásahu muž přežil. Teď se řidič tramvaje stal novým gentlemanem silnic.

Chvíle, kterou snad nikdo nechce zažít. Zkolabujete, ležíte na zemi a váš život je závislý na pomoci druhých. Řidič tramvaje Arnošt Kolman právě takovou situaci zažil, byl to ovšem on, kdo pomáhal muži, který zkolaboval.

„Pomalu jsem předjížděl a kouknul jsem se, co tam dělá. Vypadal, že si tam hraje s telefonem. Byl u toho strašně zkroucený, tak jsem zastavil a šel se na něj podívat,“ vzpomíná Arnošt Kolman.

Poté zavolal na sto dvanáctku a začal s masáží srdce, než na místo přijeli záchranáři. Ti pak v resuscitaci pokračovali. Díky tomu, že řidič tramvaje nebyl lhostejný a rychle reagoval, zachránil muži život. V úterý za to dostal ocenění Gentleman silnic.

„Dozvěděl jsem se to po telefonu, bylo to pro mě překvapující. Vůbec jsem nevěděl, že něco takového je a že něco podobného můžu dostat,“ dodal řidič. „Pan Kolman je opravdu člověk, který si to zaslouží. Nebýt jeho zásahu, opravdu by příběh neměl šťastný konec,“ podotýká ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková.

Projekt Gentleman silnici trvá už 17 let. Založený byl hlavně proto, aby lidé nebyli k těm, co potřebují pomoct, lhostejní. „Nikdy nevíme, kdy se do takové situace dostaneme sami, a já pevně věřím, že tento příběh bude inspirovat i ostatní, aby když se setkají s takovouto situací, nebyli lhostejní, pomohli a třeba zachránili lidský život,“ vysvětlil ředitel policie Praha Tomáš Lerch.

Pokud se člověku zastaví srdce, začnou podle záchranářů po pěti minutách odumírat mozkové buňky. Záchranka je na místě v průměru za osm minut. To znamená, že pomoc kolemjdoucích tady hraje životně důležitou roli. Pokud je zásah rychlý, kolabující získá maximální šanci na přežití.

Tagy: