Říkáte nesmysly, vy mi neskákejte do řeči. Europoslanci se do sebe pustili kvůli migraci

Ondřej Knotek a Markéta Gregorová

České zájmy v Evropě 22.11.2023

Pokud bude mít někdo v Africe žízeň, ať dostane vodu. Nemusí kvůli tomu ale přijít do Evropy. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS ze Štrasburku to řekl europoslanec Ondřej Knotek (ANO). Kromě jiného kritizoval některé neziskové organizace i politiky, kteří mluví o nutnosti migrace kvůli klimatické změně. Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) vyzvala, aby se debaty o migraci vedly věcně, nikoliv zbytečně emočně. V mnoha ohledech se s Knotkem neshodla.

„Některými politiky vytvářená kolize v duchu muslimský svět versus naše evropská křesťanská civilizace je úplný nesmysl. Ti lidé se můžou normálně integrovat,“ řekla Gregorová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na prohlášení pirátské političky ostře reagoval Knotek. „Jaký nesmysl? Co ty demonstrace s vlajkami Hamásu? Vy jste je neviděli? Říkáte nesmysly,“ vystartoval europoslanec a současně upozornil na masové protesty, k nimž v posledních týdnech docházelo v některých větších evropských městech. V mnoha případech se tyto akce vymkly kontrole, protože část účastníků místo solidarity s civilisty v Gaze prováděla gesta podporující Hamás a další extremistické organizace či provolávala otevřenou nenávist vůči Židům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás je třeba rozdrtit. Piráti pořád vnímají Palestince jako lidi, ne zvířata, říká Gregorová

I když Gregorová tuto skutečnost nijak nezpochybnila, ve své reakci na Knotka uvedla, že by situaci prospělo, kdyby se evropští politici při diskusi o migraci více drželi věcné stránky a méně do debaty zatahovali emoce. „Bylo by dobré, kdybychom se o těch věcech bavili neemociálně a normálně. Propalestinská demonstrace neznamená demonstraci pro Hamás. Na druhou stranu netvrdím, že se v Evropě nepohybují lidé, kteří nejsou nebezpeční,“ sdělila. Rovněž svého kolegu vyzvala, aby jí už neskákal do řeči.

Gregorová a Knotek se neshodli ani v případě názorů na migraci či návratovou politiku Evropské unie. „Určitě podpoříme nástroje, které zajistí účinnější návratovou politiku a které budou předcházet tomu, aby migrace vůbec vznikala,“ uvedl Knotek.

„Pokud bude mít někdo žízeň, ať dostane vodu. Nemusí kvůli tomu ale do Evropy. Část neziskových organizací i některých zelených politiků už používá výraz klimatický uprchlík. Jejich vize je v podstatě taková, že jakmile se to bude hodit, tak se půlka Afriky klidně sebere, řekne nám, že je vedro a že mají žízeň, a Evropa se s těmito lidmi podle mezinárodního práva vypořádá,“ doplnil.

Podle Gregorové však Evropská unie dělá konkrétní kroky, která mají takzvané klimatické migraci z Afriky do Evropy zabránit. Europoslankyně zmínila finanční prostředky na infrastrukturu či moderní technologie, které dokáží získávat vodu ze vzduchu.

„Neziskovky zároveň nikoho nepašují, to dělají pašeráci. Neziskovky pak zachraňují lidi, kteří jsou pašováni. Je samozřejmě špatně, že to vůbec musí dělat. Můžou za to ale pašeráci,“ řekla Gregorová, načež se Knotek ptal, proč tyto migranty neziskovky nevrací do Afriky, ale vozí je loděmi do evropských přístavů.

Tagy: