Šlachta, Motoristé a ODS v jedné partě? Nepředstavitelné, vzkazuje Nečas. A není sám

Expremiér Petr Nečas (ODS) a šéf Přísahy Robert Šlachta

Průzkum STEM: sněmovní volby

Spolupráce ODS s Přísahou expolicisty Roberta Šlachty je těžko představitelná, řekl redakci CNN Prima NEWS bývalý předseda vlády a občanských demokratů Petr Nečas. Právě Šlachta stojí za pádem jeho vlády a oslabením ODS. Podobně to vidí i další zástupci občanské demokracie. Končící europoslanec Jan Zahradil si ovšem myslí, že by se ODS neměla bát spolupracovat s novými politickými stranami na pravé straně spektra – bolestivé historii navzdory. „Pád vlády Petra Nečase jsem hodně prožíval. Na druhou stranu – jestli ze spojení Motoristů sobě a Přísahy vznikne nový subjekt na pravici, je zapotřebí se s ním bavit,“ poznamenal v pořadu K věci.

„Nedovedu si takovou spolupráci představit, což je v ODS drtivě dominantní názor,“ sdělil ohledně Šlachtovy strany expremiér redakci CNN Prima NEWS. S jeho postojem souhlasí i další oslovení zástupci občanské demokracie, kteří – ať už otevřeně, nebo anonymně – vidí případné podání rukou s Přísahou jako střelbu do vlastních řad. Obzvláště, když se Šlachta zasloužil o výrazné oslabení ODS a uvolnění prostoru pro hnutí ANO Andreje Babiše či Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, současného šéfa SPD.

Obdobně to vidí také Petr Bendl, poslanec ODS a někdejší ministr zemědělství v Nečasově vládě. „Pro mě je spolupráce ODS především s panem Šlachtou nepředstavitelná. Obecně nemám pocit, že by s nově vzniklými subjekty bez historie byla v České republice dobrá zkušenost,“ napsal reportérovi CNN Prima NEWS.

Spekulace o „námluvách“ ODS s Přísahou i Motoristy sobě rozproudil končící europoslanec Jan Zahradil poté, co se objevil v jejich volebním štábu. Strana získala v evropských volbách třetí nejlepší výsledek. V pořadu K věci nicméně upozornil, že byl předtím ve štábu Spolu, kde se viděl s premiérem a předsedou ODS Petrem Fialou. Odmítl, že by návštěva „konkurenčního tábora“ znamenala sbohem občanské demokracii nebo oficiální vyjednávání o spolupráci.

Záznam pořadu K věci s Janem Zahradilem můžete zhlédnout níže:

Té by se ale strana podle něj neměla štítit. „Rozhodně nepřestupuji do jiného politického subjektu, ale pokud se z Motoristů sobě stane trvalý subjekt české politické scény, ODS jako strana, která je stále ještě napravo od středu, by podle mě měla uvažovat o spolupráci,“ nechal se slyšet konzervativní politik, který byl například proti vzniku vládní koalice Spolu. I to je jeden z důvodů, proč by podle něj občanští demokraté měli zvážit, zda nespolupracovat s někým z pravicovějšího spektra.

Zároveň ale přiznává, že Šlachtu a jeho roli v pádu Nečasovy vlády přejde opravdu jen málokdo. „Je to určitě věc, která spoustě lidí vadí a vadit bude. Po těch 10 letech jsem schopen se na to dívat s určitým odstupem. Vždycky si připomínám, že když Mirek Topolánek skládal svou vládu, spolupracoval s některými osobami, které se třeba 10 let předtím podílely na velmi nepříjemném pádu vlády Václava Klause. Čas to nějakým způsobem obrousí,“ argumentoval Zahradil ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Musím přiznat, že do určité míry je to pro mě jaksi nepříjemné. Pád vlády Petra Nečase jsem hodně prožíval. Na druhou stranu – jestli ze spojení Motoristů sobě a Přísahy vznikne nový politický subjekt na pravici, je prostě zapotřebí se s nimi bavit,“ poznamenal v pořadu K věci.

Zahradil rovněž zmínil, že někteří voliči v eurovolbách nehlasovali pro vládní koalici a „raději to hodili Filipu Turkovi“. „Část občanských demokratů – nedokážu určit, jak velká – těžko snáší, jak se obrysy strany ředí ve spojení Spolu,“ dodal. Přísaha navíc nebyla v posledních sněmovních volbách slabým subjektem, vstup do dolní komory jí unikl o malý kousek.

Přísaha a hnutí ANO ve vládě?

Před třemi lety se ovšem spekulovalo, že je Šlachta připraven vládnout s hnutím ANO. Podle exkluzivního červnového volebního modelu agentury STEM pro CNN Prima NEWS by se Motoristé sobě ani Přísaha sice nedostali do Sněmovny, předpokládá se ale, že jejich preference budou postupně růst.

Policejní zásah na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších místech v noci na 13. června 2013 vedl k demisi Nečasovy vlády a jeho odchodu z čela ODS. Následně padla řada obvinění a začaly soudní procesy.

Nečas v roce 2020 obvinil Šlachtu, že začal pracovat na případech spojených s Nečasem poté, co ho někdejší premiér v roce 2010 odmítl dosadit do funkce policejního prezidenta. Šlachta to tehdy odmítl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nutnost, nebo pomoc Vítu Rakušanovi? Robert Šlachta vede spor s ANO a SPD o zřízení vyšetřovací komise.

Tagy:
spolupráce demokracie razie ODS Petr Nečas koalice K věci ANO 2011 Robert Šlachta policejní zásah vláda Jan Zahradil Přísaha volby do Evropského parlamentu koalice Spolu vláda Petra Fialy Úřad vlády České republiky PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty Motoristé sobě policejní razie