Roční poplatky za elektřinu i 100 tisíc korun? Jako z jiné planety, hrozí se experti

Investor v energetice Michal Šnobr (vlevo) a zakladatel energetické společnosti Jan Palaščák (vlevo)

Co na to vaše peněženka: Michal Šnobr a Jan Palaščák

Kvůli neutuchající krizi spojené s vysokými cenami energií někteří lidé volají po odchodu Česka z německé burzy. Investor v energetice Michal Šnobr a zakladatel energetické společnosti Jan Palaščák v pořadu Co na to vaše peněženka vzkázali, že by se nejednalo o lehké řešení. Varovali i před možnou výší poplatků za elektřinu.

„Jednostranně se odchod z burzy aplikovat nedá. Minimálně české společnosti, které tam mají obchody, by své pozice musely zavírat pod tlakem. V určité míře se to týká také společnosti ČEZ, byť v tomto směru již situaci nějak řeší,“ podotkl Palaščák. Následně přiblížil, jak by se cena za elektřinu mohla v čase proměnit.

„Když si přepočítáme ceny v eurech na burze, tak nyní máme elektřinu za 13 korun za kW/h. Nyní se na burze prodává elektřina za tisíc eur na MW/h a směřujeme k situaci, kdy tato cena může přetrvávat měsíce. Poté by takovou cenu dostali všichni a domácnosti by platily 35 korun kW/h. Jedná se však o spekulaci. Můžeme však vycházet z váženého průměru pro letošní rok, který činí 500 eur za MW/h,“ pokračoval.

Vzhledem k této částce na trhu by tak cena elektřiny za kW/h mohla dosahovat 20 korun. „Pro byt v Praze, který netopí elektřinou, by poplatky činily 60 tisíc ročně. Pro domek, který má spotřebu pět tisíc kW/h to však může být i 100 tisíc korun ročně,“ doplnil Palaščák s tím, že nechce strašit, ale takovou částku nakonec někteří platit budou.

Podle Šnobra jsou tyto ceny „z úplně jiné planety“. „A snad k nim nedojdeme, a ani nemůžeme. Dostali bychom se do situace, kdy si za takovou cenu spotřebitelé, domácnosti ani firmy elektřinu nakoupit nemohou. Kdyby to mělo platit, tak by byznys i domácnosti zkrachovaly nebo se dostaly do zásadních problémů. Snad se najde nějaké řešení, které doufejme, že přijde velmi rychle,“ dodal.

Proč má Česko nejvyšší ceny elektřiny? A co musí evropští politici na summitu v září domluvit, aby se situace nezhoršovala? Nejen to se dozvíte v úvodním videu.

Tagy: