Jedině Babiš. Bude lepší než Zeman, tvrdí Romové z vyloučené lokality, dali mu 79 % hlasů

Kdyby se v celé republice volilo jako v romské čtvrti v okolí Jílové ulice v Ostravě, Babiš by se stal pánem Pražského hradu již po prvním kole prezidentských voleb. V okrsku číslo 8013 totiž získal 78,89 procenta hlasů. „Celý náš barák volil Babiše,“ tvrdí Marie Holubová. Ve vyloučené lokalitě žije 743 voličů, tedy jako ve středně velké vesnici. Romští předáci se ale na podpoře Babiše pro druhé kolo neshodnou.

K volbě Andreje Babiše vyzýval Romy například Marco Cavali z Prahy, předseda strany Roma Luma (Romský svět), kterou založil předloni. „A Romové také Babiše v prvním kole volili. Jedině tento kandidát je pro Romy jistou garancí bezpečného života v České republice,“ říká Cavali pro CNN Prima NEWS.

Babiš chválil, Stojka podal trestní oznámení

Romský poradce Fialova kabinetu z titulu člena Rady vlády pro národnostní menšiny Josef Stojka z Ostravy před Babišem spíše varuje. „Mnohým Romům se například nelíbí, jak Andrej Babiš reagoval na nepřiměřený zákrok policistů proti Stanislavu Tomášovi, když ho 19. června 2021 zaklekli policisté,“ připomíná Stojka tragédii ze severočeských Teplic.

„Jako jediný představitel Romů jsem tehdy podal trestní oznámení, o závěrech vyšetřování jsem zatím nebyl informován,“ dodá Stojka, který hrubě nesouhlasí s tehdejší reakcí Andreje Babiše. „Po policejním zákroku zbytečně vyhasl život mladého Roma, ale Babiš policii pochválil za přiměřený zákrok. S tím nemohu souhlasit, protože Stanislav Tomáš zemřel bezprostředně po zakleknutí, a to na selhání srdce.“ Stojka už tehdy seděl v Radě vlády pro národnostní menšiny, zároveň je také předsedou Unie olašských Romů.

Ve druhém kole nás bude ještě více

Z Ostravy je do Teplic daleko a Romové z vyloučené lokality v Ostravě-Přívoze jsou z postupu Andreje Babiše v prezidentském klání nadšeni. „Půjdeme ho volit i v druhém kole, a bude nás víc. Babiš to musí vyhrát,“ věří Marie Holubová, která bydlí ve zchátralém činžovním domě v Jílové ulici. A směje se od ucha k uchu, tak moc ji nadchl výsledek prvního kola a postup expremiéra. Z přízemního okna činžáku mi ukazuje také osmnáctiměsíční Patricii Holubovou. „Ona taky volila Babiše,“ říká nadšeně její maminka. V kočárku dcerku zavezla až do volební místnosti.

O politice tady Romové nikdy nechtěli příliš mluvit. Komunální, parlamentní či senátní volby ignorovali, o kandidátech většinou mnoho nevěděli. A ti se zdejšímu ghettu na oplátku vyhýbali obloukem. Až prezidentské volby to změnily. Mladé maminky Marii Holubové se proto ptám, co Babiš udělal dobrého pro Romy, když byl premiérem. „Nevím, ale všichni doufáme, že jako prezident určitě něco udělá.“

Souhlasí s ní i soused Rudo Horváth, celý činžák zřejmě hlasoval pro Babiše. „Určitě bude lepší než Zeman, ten pro nás neudělal vůbec nic,“ myslí si Horváth. Expremiérovi dal svůj hlas i František Čarný, který žije ve stejném domě. A ptá se: „Kdy bude to druhé kolo? Zase to dáme Babišovi, jedině Babiš!“

Vojáků se Romové vždycky báli

Jak už bylo řečeno, v okrsku číslo 8013 získal Babiš 78,89 procenta hlasů. A generál Pavel jen 12,84 %. Pro Pavla tady zřejmě hlasovali hlavně voliči z majority, kteří v ghettu tvoří nepatrnou menšinu. Romové za prezidenta určitě nechtějí vojáka. Už za komunistů se základní vojenské služby hrozně báli, armádní dril je úplným protikladem k jejich vrozené živelnosti a touze po nezkrotné svobodě.

Volební okrsek číslo 8013 v Ostravě byl tradičně umístěn v Základní škole v Ibsenově ulici, v níž se vzdělávají výhradně romské děti. Voliči okrsek celé roky ignorovali. „Většinou přišlo jen několik starousedlíků z majority. A jen několik málo Romů, dali se spočítat na jedné ruce,“ vzpomínají členové volební komise na minulá hlasování v různých typech voleb. Nikdo z komise ve vyloučené lokalitě nežije, zákon nenařizuje, že komisaři musí v okrsku také bydlet.

Kde už demokracie nedává smysl

Demokracie tady v Přívoze úplně nedává smysl, markantní to bylo třeba ve druhém kole loňských senátních voleb, kdy v okrsku přišlo hlasovat jen 1,57 procenta oprávněných voličů. Konkrétně 12 osob, ačkoliv na voličském seznamu jich bylo zapsáno 764.

Bídná byla také účast v loňských komunálních volbách, přišlo 4,83 procenta voličů. Parlamentní demokracie dostala na frak i ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2021, hlasovat přišlo jen 7,35 procenta z osob na voličském seznamu. A tragicky dopadly i volby do Evropského parlamentu v roce 2019, tehdy ostravský okrsek číslo 8013 ohlásil volební účast 3,87 procenta voličů.

Rekordní účast

Aktuální prezidentské volby ale přinesly změnu. „Pro nás to bylo velké překvapení. Chodilo hodně Romů, některé jsme přitom museli posílat do jiných volebních okrsků. Mysleli si totiž, že mohou volit kdekoliv,“ informuje zapisovatelka volební komise Zuzana Holzerová.

V porovnání se zbytkem republiky byla volební účast v okrsku 8013 opět podprůměrná, ovšem tady slavili. Přišlo 15,07 procenta voličů. „Když to řeknu v číslech, tak volilo 112 lidí ze 743 občanů na voličském seznamu, to je tady rekordní účast,“ shrnuje zapisovatelka.

„Romové se prvního kola prezidentských voleb účastnili ve velkém počtu všude v republice. A přišlo i hodně našich lidí, kteří zatím nikdy u voleb nebyli, dokazují to stovky fotek na sociálních sítích,“ hodnotí hlasování Marco Cavali, předseda strany Roma Luma. A potěšilo ho, že většina Romů volila Andreje Babiše, k čemuž sám vyzýval. „Obrovské množství Romů nemá trvalé bydliště tam, kde zrovna bydlí, ale třeba na druhém konci republiky. To je velký problém, jinak by byla účast ve volbách ještě vyšší,“ říká Cavali.

Podpora Babiše se šíří jako lavina

Vajda olašských Romů Josef Stojka není nadšen, že menšina tak spontánně volila právě Babiše. Sám hlasoval pro Pavla Fischera a doporučoval i další kandidáty vládní koalice. Stojka si nicméně společně s Cavalim pochvaluje, že Romové začali chodit k volbám. A konečně využívají volební právo zaručené Ústavou: „Doufám, že k parlamentním a komunálním volbám nás přijde ještě větší počet.“

Romové se podle Stojky musí naučit politické zodpovědnosti, začít by se mělo v komunální sféře. „Na Slovensku už Romové mají přes 50 starostů a stovky zastupitelů,“ připomíná. Nezisková organizace Romea uvedla ne svém webu, že v Česku sedí na radnicích jen 15 romských zastupitelů, v republice přitom žije odhadem 260 až 320 tisíc Romů.

Stojka: Vítěz bude prezidentem pro všechny

Oblibě Babiše mezi Romy Stojka nerozumí: „Nechápu to, ale podpora Babiše mezi Romy na sociálních sítích se šíří jako lavina. To nejde zastavit.“ Romská menšina přitom téměř vůbec neřeší Babišovy přešlapy, jeho působení v KSČ, spolupráci s tajnou policií či kontroverzní podnikání. Spíš oceňují, že za jeho vlády se zvýšily důchody včetně těch invalidních.

Olašský vajda nicméně pro CNN Prima NEWS také státnicky dodal, že bude ctít každého prezidenta, který vyjde vítězně z druhého kola. „Pokud se jím stane Babiš, tak to nebude prezident Babišových voličů, ale všech občanů,“ věří Stojka.

Jílovou ulicí v Ostravě někam spěchá 52letý Miroslav Žiga. Koho bude volit v druhém kole? „Babiše, to se tady nikoho ani nemusíte ptát. Romové volí Babiše.“

Tagy: