Romové, nejste přece negramotní. Já už volil, běžte také, vyzývá olašský vajda

Vajda olašských Romů Josef Stojka odvolil v ostravských Vítkovicích. S účastí Romů v prezidentském klání zatím není spokojen a burcuje komunitu, aby se v sobotu zvedla ze židlí. „Dal jsem to Pavlu Fischerovi, ale každý Rom se musí rozhodnout svobodně. Babišovi nemůžeme zapomenout, jak před lety zlehčoval romský holocaust,“ řekl po hlasování v Ostravě. Stojka je i poradcem české vlády z titulu člena Rady pro národnostní menšiny.

Romové se k žádným volbám nehrnou, zvláště ve vyloučených lokalitách přichází k urnám sotva 2 až 8 procent oprávněných voličů z řad menšiny. „Nazval bych to politickou negramotností, mnoho Romů si vůbec neuvědomuje smysl voleb a parlamentní demokracie. Nechápou, že v prezidentských volbách jde o hodně i nám Romům,“ říká olašský vajda Josef Stojka pro CNN Prima NEWS bezprostředně po splnění občanské povinnosti.

Romové, zvedněte se z gaučů

Předseda Unie olašských Romů Josef Stojka hlasoval v okrsku číslo 23002 v ostravských Vítkovicích, v základní škole. Ve čtvrti s početnou romskou komunitou. Jenže ve volební místnosti to nebylo v pátek vůbec poznat. „Zatím moc Romů nepřišlo,“ informují vajdu členové volební komise. Stojka to nerad slyší. „Nebojte, oni přijdou zítra, všude chodí na poslední chvíli,“ chce věřit, že romští voliči ještě dorazí.

Jenže dobře ví, jak je těžké menšinu zvednout ze židlí. Od rodin i od televizí v obýváků. „Jiní se vymlouvají, že jsou v práci, tak nemůžou k volbám. Proto jsou volby dva dny, aby si čas na hlasování našel každý,“ říká vajda. „Zvedněte se z gaučů a pohovek, moc vás o to prosím. A nejen já, tohle je společné přání všech romských předáků.“

Babiš nic nevěděl o holocaustu

Stojka hodil hlas kandidátovi, který podle průzkumů do druhého kola zřejmě nepostoupí. „Volil jsem srdcem. Dal jsem to Pavlu Fischerovi, který v devadesátých letech pracoval v týmu Václava Havla na Pražském hradě. Pro nás Romy byl Havel zatím nejlepší prezident. A asi těžko ho někdo překoná,“ přemítá Josef Stojka. Určitě to prý nebude Andrej Babiš, pokud by se stal hlavou státu.

„Babišovi nemůžeme zapomenout, jak před lety zlehčoval romský holocaust v koncentračním táboře v Letech. On hlavně nevěděl, že nějak romský holocaust vůbec byl,“ připomíná Stojka, jak Babiš v roce 2016 zpochybnil rasovou segregaci Romů za protektorátu. Jak známo, tehdejší vicepremiér při výjezdu na Šluknovsko prohlásil, že „blbečci“, kteří píší v novinách, že tábor v Letech byl koncentrák, lžou. Podle Babiše to byl jen pracovní tábor pro flákače. „Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl tehdy o lágru v Letech. Později Babiš řekl, že se špatně vyjádřil a nemá problém se omluvit.

Politici si nás musí předcházet

Josef Stojka nenabádá k volbě Pavla Fischera: „Volte kandidáty, kteří ctí zákony a nehledají možnosti, jak zákony přizpůsobit svým vlastním zájmům.“ A na Romy, kterých v České republice žije 260 až 320 tisíc, znova apeluje: „Nechovejte se jako negramotní, a ještě rychle běžte k volbám, v sobotu se hlasuje až do dvou hodin odpoledne. Volte srdcem.“

Podle Stojky musí největší etnická skupina v České republice konečně dokázat, že je pro politiky nepřehlédnutelná. A také kandidáti na prezidenta ji pak přestanou přehlížet: „Dokážeme to jedině tím, že budeme poctivě chodit k volbám. Pak si nás politici začnou předcházet, protože 300 tisíc romských hlasů ve volebních urnách, to už je velká síla.“ Podle demografického vývoje společnosti bude navíc Romů stále přibývat, a jejich volební lístky tak budou stále cennější.

Tagy: