KOMENTÁŘ: StB, KGB, válka, zlo a podrazy. O co teď hraje ztrácející Babiš?

Andrej Babiš svůj výsledek v prvním kole boje o Hrad označil za „famózní“. Ve skutečnosti to pro něj není žádná velká sláva a papírovým favoritem je generál Petr Pavel. Babiš také v neděli odpoledne řekl, že nevede negativní kampaň, aby záhy takzvaně sundal rukavice, jak se v posledních dnech často říká. Co čekat od úplně nové fáze voleb?

Nejdříve si shrňme výchozí pozici. Podle propočtu agentury STEM pro CNN Prima NEWS (vychází z výsledků prvního kola a zohledňuje přelivy voličů od neúspěšných kandidátů k dvěma finalistům) má Petr Pavel šanci zvítězit s 54,72 procenta. Jak zdůraznil ředitel STEM Martin Buchtík, jde ovšem o prognózu k datu 14. 1. Za dva týdny může být mnohé jinak. Okamžikem uzavření volebních místností začala další kampaň.

Babiš, na rozdíl od Petra Pavla, okamžitě a beze zbytku využil situace, kdy bylo s nadsázkou celé Česko upřeno k televizním obrazovkám či displejům mobilů. Na dlouhé tiskové konferenci v neděli vpodvečer jasně ukázal, s jakými kartami bude následující dva týdny hrát. Pojďme si je probrat.

1. Minulost v KSČ a StB

Babiš, vědom si svého značného handicapu u voličů v Praze a dalších velkých městech, vytáhl na Pavla antikomunismus a strach z Ruska – k překvapení mnohých, kteří něco takového od šéfa ANO považovali za vyloučené, jelikož má sám máslo na hlavě.

„Prezident Putin byl nasazen jako agent KGB v 80. letech v Berlíně. A na toto byl připravován pan Pavel, aby byl vysazen do týlu nepřítele a získával tam lidi pro spolupráci,“ prohlásil expremiér. Ví, že nemá co ztratit. Srovnání s Putinem je pochopitelně z kategorie výkřiků, které ale mohou někde rezonovat.

Racionální jádro tady ovšem také je. Obyvatelé Česka jako celek sice dobu před listopadem 1989 už moc neřeší, Pavel však bude muset na svou stranu získat například i voliče Danuše Nerudové, kteří se pro ni rozhodli právě proto, že neměla žádný škraloup z dávné minulosti. Babišovi jeho osobní historie už příliš ublížit nemůže, Pavlovi ano.

2. Všichni proti mně

„Mám signály, že se na mě chystá podraz od spřízněných novinářů pana Pavla,“ řekl dále Babiš. Kompro se údajně týká jeho vyslání do Maroka sovětskou KGB někdy v 80. letech. Ne že by v Česku vytahování předvolebních kauz nemělo žádnou tradici. Nejznámější je takzvaná Kubiceho zpráva, která v roce 2006 pravděpodobně připravila Jiřího Paroubka a jeho ČSSD o vítězství ve sněmovních volbách.

Babiš pak má čerstvou zkušenost s případem Pandora Papers. Ten byl zveřejněn těsně před sněmovními volbami v roce 2021. Zatímco Kubiceho zpráva obsahovala prokazatelné lži, Babišovo vyšetřování ve Francii údajně stále pokračuje, nicméně prokázáno nebylo dosud nic.

Zda nyní opravdu vzniká „materiál na Babiše“, nevíme. Šéf ANO buď vede preventivní protiútok, nebo se v rámci kampaně staví do role otloukánka, proti němuž se všichni spojili. Anebo dělá oboje.

3. Strach z války

Další Babišovou – možná vůbec nejsilnější – kartou proti Pavlovi je válka na Ukrajině. Téma má svou pozitivní a negativní stranu. Na tu první šéf ANO zadělal už svým setkáním s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Vzkaz voličům zní jasně: Jako prezident přiměji světové lídry, aby přivedli válčící strany k jednacímu stolu. Moc uvěřitelně to sice nezní, nicméně avizovaná snaha aspoň něco dělat může v rozhodování lidí sehrát svou roli.

Druhá část Babišova sdělení je tato: Pokud se Petr Pavel stane prezidentem, budou ve vedení země samí jestřábi – kromě prezidenta-vojáka i premiér, ministryně obrany, ministr zahraničí, ministr vnitra, šéfové obou komor Parlamentu… Tendence voličů vyvažovat a obavy z války, anebo přinejmenším z masivní podpory Ukrajině na úkor obyvatel Česka, by Babišovi mohly získat nové hlasy.

4. Petr Pavel = Fialova vláda

„Pan Pavel je provládní kandidát,“ opakoval v neděli Babiš. V prezidentských volbách se objevuje scénář z loňského hlasování o obecních zastupitelstvech a třetině Senátu. ANO se snaží z volby udělat referendum o vládě. Loni to vyšlo tak napůl. Co letos?

Pokud bychom vycházeli z průzkumů stranických preferencí, měl by mít Babiš vítězství v kapse. Jenže takhle snadné to není. Babiš bude muset oslovit voliče SPD, ČSSD, KSČM, Trikolory…, stejně jako část nerozhodných naštvaných (ne)voličů. A současně neodradit své umírněné příznivce a získat hlasy z prvního kola např. pro Nerudovou. To se zdá jako nadlidský úkol a cesta k jeho splnění vede jedině snad přes ještě tvrdší kritiku konkrétních vládních kroků, což jistě uvidíme mj. příští týden při jednání o nedůvěře Fialově kabinetu.

A co když Babiš prohraje?

Asi největším Babišovým problémem je sám Babiš, resp. jeho vnímání v části společnosti, v čemž je na tom hůř i než jiný „nenáviděný“ politik, odcházející prezident Miloš Zeman. Ne náhodou Babiš v neděli také prohlásil: „Mrzí mě, že jsem považován za zlo, nevím proč.“ Za „zlo“ jej aktuálně označila za všech okolností usměvavá Danuše Nerudová a podobné nálepky mu dávají jeho skalní odpůrci. Vést tvrdou kampaň a působit přitom jako vstřícný, milý, veskrze pozitivní kandidát, to je další těžký úkol, který bude muset Babiš splnit.

Pokud bývalý premiér nakonec v prezidentských volbách prohraje, nebude to pro něj konec v politice. Dokonce se z jeho dosavadních kroků zdá, že s prohrou coby pravděpodobným výsledkem od začátku počítá. Vzpomeňme, jak sám o sobě často mluvil jako o outsiderovi, jak pak za úspěch předem vyhlašoval účast v druhém kole. A také, jak roli prezidenta v minulosti podceňoval a tvrdil, že naopak chce být znovu předsedou vlády. Vyhraje-li Pavel a nenastane-li na české politické scéně nějaké zemětřesení, bude mít hnutí ANO v roce 2025 obří šanci ovládnout Poslaneckou sněmovnu.

Tagy: