Romští uprchlíci se utábořili u brněnského nádraží. Nabídnuté ubytování odmítli

Úřady vytipovaly osm objektů, které by mohly být vhodné pro ubytování ukrajinských Romů.

Uprchlíky čekají v květnu v Česku změny

Skupina romských uprchlíků z Ukrajiny si vytvořila stanoviště před hlavním nádražím v Brně. Policie situaci monitoruje, řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj mají uprchlíci status dočasné ochrany, ale odmítli nabídnuté ubytování. Mluvčí kraje Alena Knotková uvedla, že v případě odmítnutí ubytování nemají uprchlíci na další nárok. Podle členky Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alice Sigmund Herákové by měla vzniknout skupina na pomoc těmto lidem.

Podle Švába lidé ze skupiny prošli procesem na některém z asistenčních center pro ukrajinské uprchlíky. „Mají status dočasné ochrany. O situaci u nádraží víme a na místě pracujeme. Snažíme se spolupracovat i s neziskovými organizacemi a OSPOD (odbor sociálně-právní ochrany dětí), protože jsou tam i malé děti,“ uvedl Šváb.

Podle jeho odpoledních informací uprchlíci odmítli nabízené ubytování. „Kdo z uprchlíků nemá ubytování a přijde do asistenčního centra, zaevidujeme ho a hledáme ubytování pro všechny uprchlíky bez rozdílu. Když ho ale odmítne, musí odejít a na další ubytování nemá nárok,“ sdělila mluvčí kraje.

Obecně centrum nabízí ubytování v hotelech, penzionech nebo internátech, variantou je i správa uprchlických zařízení. „U romských skupin vzniká problém v situaci, když přijede rodina o 20 nebo 30 členech a nechce být rozdělená. Taková kapacita se nehledá jednoduše, proto nabízíme i správu uprchlických zařízení. Někteří to odmítli,“ řekla Knotková.

Část uprchlíků se přemístila do kasáren

Část lidí se podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) nechala k večeru převézt autobusem do bývalých kasáren v Židenicích. „Ta situace je téměř neřešitelná. Primárně mi jde o to, aby ulice byly bezpečné, aby tady nebyli lidé bez domova, navíc v takovém množství. Problém je, že my nemůžeme ty lidi donutit násilím, aby se někam přemístili,“ prohlásila na místě primátorka.

Má také informace, že někteří lidé nechtějí z ulice odejít, že jsou spokojení. V jedné z budov v kasárnách město v současnosti ubytovává podle Vaňkové asi 150 ukrajinských uprchlíků, po domluvě s policií pro tyto lidi využije druhou budovu, která se nyní zařizuje.

Podle Herákové by měla vzniknout pracovní skupina, která by těmto lidem pomohla. „Brno je velké město a těch lidí je tu hodně. Brnem prošlo už několik skupin a je z toho zlá krev,“ poukázala Heráková na to, že některým lidem se velké romské skupiny u nádraží nelíbí.

Podle Herákové přišlo do ČR asi 1 200 romských uprchlíků. „Přicházejí různé skupiny od nejvíce integrovaných až po ty z nejhorších sociálních podmínek. Je tam obtížnější integrace. Jsem proto v komunikaci s kolegou, který pracuje na sociálním odboru magistrátu, aby vznikla akční skupina,“ doplnila Heráková.

Tagy: