Jed ropuchy, Gazprom a teď kulky v bazénu. Rusko řeší už sedmou záhadnou smrt oligarchy

V Rusku prošetřují již sedmou letošní podezřelou smrt tamního magnáta. Mrtvým je tentokrát multimilionář Jurij Voronov, který vedl dopravní firmu napojenou na Gazprom. Byznysmena našli v bazénu jeho vlastní vily v Petrohradě, v hlavě měl kulku.

Od začátku roku zemřelo za podezřelých okolností nejméně sedm vlivných ruských byznysmenů. Tím posledním je bohatý podnikatel Voronov, který měl obchodní vazby na giganta Gazprom, jenž exportuje zemní plyn z Ruska.

Jako v ostatních případech, vypadá i smrt Voronova na první pohled jako sebevražda. Média ale spekulují o tom, že byl podnikatel zavražděn. A k této verzi se už kloní i prokuratura.

Magnáta našli bez známek života na hladině bazénu v jeho vlastní vile na předměstí Petrohradu. Kousek od něj ležela pistole. Na dně nádrže vyšetřovatelé našli nábojnice.

Případem se v současnosti zabývá Vyšetřovací výbor Ruské federace, který přičítá Voronovu smrt „sporu s obchodními partnery“. Žena mrtvého měla vyšetřovatelům sdělit, že Voronov tvrdil, že ho „nečestní dodavatelé a partneři připravili o hromadu peněz“.

Voronov nebyl jediným magnátem, který letos na předměstí Petrohradu zemřel. Šíří se proto spekulace, že kdosi páchá vraždy tak, aby vyvolal dojem sebevraždy. Některé oběti navíc spojují vazby na Gazprom. Svou roli přitom může hrát i napětí způsobené v Rusku válkou na Ukrajině.

Šest dalších obětí

Prvním mrtvým oligarchou byl letos Leonid Shulman, který pracoval v Gazprom Invest. Našli ho ubodaného v koupelně. Rovněž na předměstí Petrohradu.

Smrt postihla v únoru také Alexandra Tjulakova, který taktéž působil v Gazpromu. Jeho milenka ho nalezla oběšeného. Vyšetřovatelé uzavřeli případ jako sebevraždu, podle médií měl ale byznysmen na těle zhmožděniny.

V dubnu spáchal údajnou sebevraždu 51letý Vladislav Avajev, který měl vazby na Kreml i na Gazprombank. Muž před svou smrtí prý zavraždil svou ženu Jelenu a 13letou dceru. Podle médií Avajeva rozčílilo, když zjistil, že ho Jelena podvedla, je těhotná, a to s jejich osobním řidičem. Podle jiné teorie měl ale Avajev příliš informací o jmění kremelských elit, a proto musel být umlčen.

Jen o pár dní později zemřel ruský multimilionář Sergej Protosenja, a to za velmi podobných okolností jako Avajev, což rozvířilo další spekulace. Oligarchu našli oběšeného ve Španělsku. Před údajnou sebevraždou měl sekerou zabít manželku i dceru. Jelikož měl ale i on vazby na Kreml, podle médií mohla být jeho sebevražda zinscenovaná.

Dalším v pořadí byl podle listu Daily Mail miliardář Alexander Subbotin, který působil ve vedení ropného giganta Lukoil. Ten zemřel v květnu, údajně se prý řídil radou šamana a doplatil na to životem. Podle některých lidí byl Subbotin ve skutečnosti otráven, a to jedem ropuchy, který vyvolal infarkt.

Minulý týden zemřel další ruský multimilionář Jevgenij Palant i se svou ženou Olgou. Jejich ubodaná těla našla dcera Polina. Oběti byly nahé.

Tagy:
smrt vyšetřování sebevražda Petrohrad podezřelý Rusko ropucha Gazprom Moskevský Kreml oligarcha Jurij Voronov plavecký bazén