Sankce proti oligarchům? Scestné, je to dárek pro Putina. Západ nic nechápe, říká expert

Vladimir Putin, prezident Ruska

Válka na Ukrajině (29. 6.)

Dmitrij Nekrasov, ekonom a komentátor nezávislého ruského webu The Moscow Times, ve svém článku rozporoval efektivitu západních sankcí, které míří na ruské oligarchy. Podle něj snaha Západu naráží na základní nepochopení poměrů v Moskvě. Oligarchové se tak nyní semkli ještě více kolem Vladimira Putina.

Už první sankční balíčky Evropské unie, Velké Británie nebo Spojených státy mířily na peněženky a jmění ruských oligarchů. Zabavovaly se jachty nebo vily na plážích. Na základě těchto sankcí chtěl Západ přinutit ruské byznysmeny, aby v krizi zatlačili na ruského prezidenta Putina a požadovali ukončení války na Ukrajině. Objevily se i hlasy, že protesty oligarchů mohou vést i ke svržení ruského vládce.

Nekrasov vnímá, že tyto pochody se mohou zdát logické, ve skutečnosti jsou prý ale naprosto scestné. Sankce uvalené na oligarchy jsou podle něj naopak hotovým dárkem pro Moskvu. Proč?

Expert se domnívá, že řada ruských oligarchů byla před válkou napojená na západní svět, obchod a smýšlení. Jenže ve chvíli, kdy Západ těmto vlivným lidem zavřel dveře, a dokonce jim i zabavil zahraniční majetek, zůstali tito oligarchové odkázani na Kreml. Mnozí z nich přitom zvažovali emigraci z Ruska a přesun kapitálu do zahraničí, teď se ale pro ně úspěch Moskvy stal existenčně důležitým. Kolaps Ruska by totiž znamenal i jejich konec.

„Jakékoli naděje, že by oligarchové, kteří ztratili své jachty, byli schopni ovlivnit nebo snad svrhnout Putina, jsou iluzorní. Většina z nich je teď na něm kvůli sankcím ještě více závislá, a tudíž více loajální,“ popsal Nekrasov.

Utopický nápad

Odborník se domnívá, že Ukrajině ve válce nijak nepomůže ani zabavení majetku ruských oligarchů. Některé státy chtějí částku za prodej zkonfiskovaných aut, jacht a nemovitostí věnovat na ukrajinské válečné snahy, podle Nekrasova je to ale utopický nápad. Respektive to nepůjde tak snadno.

„Hned zítra Ukrajina určitě z konfiskací žádné peníze nedostane. Západ má funkční a nezávislý soudní systém a bohatí Rusové mají dobré právníky a hromadu zkušeností. Jakákoli snaha prodat zabavený majetek skončí u soudu. I kdyby se majetek podařilo prodat, stane se tak nejdřív za pět let,“ míní Nekrasov.

Tagy: