Magnát Tiňkov vynadal mlčícím ruským oligarchům: Nechci žít jako šmejd a zbabělec

Oleg Tiňkov byl Ruskem donucen prodat vlastní banku Tinkoff.

Usilují oligarchové o svržení Putina?

Válku na Ukrajině označil v dubnu za masakr, čímž si ruský magnát Oleg Tiňkov přidělal k mnoha problémům další trable. Režim Vladimira Putina ho donutil vzdát se jím založené banky Tinkoff a v návaznosti na to známý podnikatel řekl, že přišel o všechno. K tomu ale dodal, že neztratil duši, což podle něj není případ mnoha jeho krajanů-oligarchů. Velmi rázně bohaté muže Ruska zkritizoval za mlčení ohledně kroků Kremlu.

Vladimir Putin má na své straně řadu známých osobností, které jsou vůči brutalitám jeho armády na Ukrajině a vůbec nesmyslnosti invaze slepé. Oleg Tiňkov do této skupiny šířící kremelskou propagandu nepatří. Odsuzuje válku a nebojí se pojmenovat, kdo za ní může. Do ruských vojsk si před dvěma týdny rýpl.

„Po probuzení si generálové s kocovinou uvědomili, že mají armádu na ho*no,“ napsal na Instagramu. „Jak může být armáda dobrá, když všechno ostatní v zemi stojí za ho*no a utápí se v nepotismu, patolízalství a servilitě?“ pokračoval. „Umírají nevinní lidé a vojáci,“ zmínil také.

Odplata byla rychlá. Kreml ho donutil prodat 35procentní podíl ve společnosti TCS Group, která mimo jiné vlastní jednu z největších ruských bank Tinkoff. Jak názvem napovídá, v roce 2006 ji zakládal sám Tiňkov. Na smlouvání o ceně nebyl čas, podle svých slov obdržel pouhé tři procenta reálné hodnoty.

Byla to další z mnoha ran, kterou musel v nedávné době vstřebávat. Od roku 2020 bojuje s leukémií, loni na podzim řešil vyrovnání po obvinění z daňových úniků v USA – Spojeným státům, jejichž občanem je od roku 1996, musel zaplatit 509 milionů dolarů (11,8 miliardy korun). I když nepatřil mezi oligarchy s úzkými vazbami na Putina, byl po vypuknutí války na Ukrajině umístěn na sankční list Velké Británie.

Definitivní dehumanizace režimu

Takže zatímco ještě před několika měsíci disponoval Tiňkov majetkem v hodnotě devět miliard dolarů (210 miliard korun), jeho jmění je nyní značně ztenčené. „Přišel jsem o všechno, ale nepřišel jsem o duši,“ napsal v úterý na sociální sítě. „Není možné dál vydělávat peníze v zemi, která je ve válce se sousedem a zabíjí civilisty i děti.“

Narážel tím na alibistický přístup jiných ruských magnátů, kteří ve složité době mlčí a nekomplikují si situaci aspoň v rodné zemi. „Nevím, jak dlouho ještě budu žít,“ napsal v souvislosti se zmíněnou leukémii a výhrůžkami ze strany ruského aparátu, „ale rozhodně nechci umřít závislý na miliardách a žít jako bastard, zbabělec a šmejd jako 90 procent ruských oligarchů. Zbabělci, máte jeden život a musíte ho žít jako lidé,“ vzkázal boháčům.

V příspěvku také zmínil, jak je pyšný, že v zemi jako Rusko dokázal od píky – navzdory a ne díky režimu – vybudovat prosperující firmu: „Byl jsem hrdý. Ne na velikost společnosti, ale na to, že ve zkorumpovaném a archaickém Rusku lze vybudovat svobodný a americký typ podnikání.“

„A výhrůžkami mě – člověka, který se potýká s nejtěžším typem rakoviny – trestají jen za názor, můj upřímný názor. Vypovídá to o definitivní dehumanizaci režimu,“ doplnil muž, který kromě banky Tinkoff rozjel například byznys s pronájmem luxusních jacht. „Ukrajina vyhraje, protože dobro vždy vítězí nad zlem – to nás učili ve škole,“ uzavřel.

Značka Tinkoff byla proslulá i díky cyklistice. Tiňkov se tomuto sportu vášnivě věnuje a před časem se rozhodl stát majitelem stáje, za kterou jezdil například Alberto Contador nebo později Peter Sagan. Byl známý jako kontroverzní boss s ostrým jazykem, který cyklistiku bral jako svoji velmi drahou hračku.

Tagy: