Další vlna zdražování: Kilo rýže by mohlo stát i 50 korun. Co žene její cenu nahoru?

Oloupaná rýže ze severního Thajska

Zdražuje rýže

Češi si během pandemie oblíbili rýži, a tak nechybí skoro v žádném nákupním koši. Její cena ale roste. Zatím se rýži výrazné zdražování vyhýbalo, jenže v Asii chybí hnojiva, což požene její ceny nahoru. Kilo by tak mohlo stát skoro 50 korun.

Drahá hnojiva a jejich nedostatek. S tím se teď potýkají země, které pěstují rýži. Očekává se nižší úroda, což podle ekonomů povede k vyšší ceně. „Některé země vyžadují vyšší výkupní ceny, aby pokryly dražší hnojiva, nebo uvažují třeba jako Indie, která přemýšlí, že zakáže vývoz rýže,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Kilo rýže momentálně v Česku stojí v průměru 40 korun. Oproti loňsku podražila o deset procent, letošní růst ceny má být prý ještě citelnější. „Očekáváme, že cena letos může stoupnout o 20 procent, což je nebývalý nárůst, protože rýže je obecně považována za levnou potravinu,“ sdělil Kovanda.

V Česku obliba rýže stoupla hlavně během pandemie. V roce 2020 ji Češi snědli necelých osm kilo na osobu, což bylo nejvíc v historii. Třeba těstovin jsme snědli v porovnání o 200 gramů méně. „Zatím jsem nějaké zdražení nepozoroval. Určitě to neznamená, že bych rýži přestal jíst,“ uvedl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Jedl bych jí méně často a asi menší porce. Aspoň bych zhubnul,“ komentoval možné zdražení další dotazovaný.

„Rýže je snáze stravitelná než třeba luštěniny a je vydatnější než brambory,“ vysvětlila výživová poradkyně Kateřina Cajthamlová. Rýže je oblíbená i v restauracích. „Zařazujeme jí do meníčka minimálně pětkrát týdně,“ sdělila šéfkuchařka Barbora Filová. „Oblíbená příloha to je, proto ji zařazujeme čtyřikrát týdně. Nejoblíbenější ale není, brambory asi nepřeskočí,“ popsal šéfkuchař Rostislav Vraný. Nejoblíbenější je rýže pochopitelně v Asii. Průměrná roční spotřeba tam je kolem dvou set kilo na osobu.

Tagy: