Chléb za sto korun, rohlík za deset. Může být odpovědí na inflaci domácí pečení?

Pečivo

Pekařům se dramaticky zvýšily náklady na výrobu

Chleba za šedesát nebo i za sto korun. Před takovými cenami varují větší i menší pekaři, kterým se dramaticky zvýšily náklady na výrobu. Podle Svazu pekařů a cukrářů to povede k tomu, že lidé už u malých živnostníků nebudou chtít nakupovat. Zároveň s tím ekonomové upozorňují, že zdražování jen tak neskončí. Řešením se proto může stát i domácí pečení.

Pražské pekárně podnikatele Richarda Kabáta se kromě energií zdražilo snad úplně všechno – mouka o 100 procent, tuk o 40 až 50 procent a další základní vstupy kolem 10 až 20 procent. „Jsme nuceni každé dva až tři měsíce přecenit, zdražili jsme v průměru o 30 procent,“ popisuje majitel pekařství Kabát.

Třeba klasický chléb Šumava stál ještě loni 44 korun, teď už je o deset korun dražší. A další navýšení ceny majitel nevylučuje. „Když bude špatná úroda, můžeme se přiblížit k 60 korunám,“ odhaduje Kabát.

Rohlík ve zmíněné pekárně prodávali za šest korun, momentálně zdražil na osm. Pokud bude hůř, mohl by prý stát ještě o dvě koruny více. Část lidí v anketě CNN Prima NEWS přiznala, že takové ceny už akceptovat nebudou. „Šest nebo sedm korun ano. Deset je fakt hodně,“ řekl jeden z respondentů.

Cena odradí i od oblíbených produktů

V menších pekárnách už ale podle Svazu pekařů a cukrářů ČR prodávají základní chleba i za 70 korun. A zákazníků začíná ubývat. „Už i ti, kteří mají svá malá pekařství rádi a oblíbené výrobky milují, říkají, že je to drahé a tolik peněz nemají,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf Svazu Bohumil Hlavatý.

Další zdražení pečiva očekávají i ekonomové. „Ceny práce stoupají, stejně tak energií. Dá se očekávat, že ceny pečiva určitě porostou v desítkách procent,“ říká hlavní ekonom Deloitte ČR David Marek. V obchodních řetězcích se chleba prodává v průměru za 40 Kč. Zástupci supermarketů tvrdí, že pokud se nezhorší situace na Ukrajině, oni sami by už cenu zvyšovat nemuseli.

Kdekoho možná napadne, zda se nevyplatí upéct si doma vlastní pečivo. „Kvalitně vyrobený chleba poznáte tak, že na něj poklepete a musí dunět,“ vysvětluje zakladatel soběslavské pekárny Josef Kouba, který podnik provozuje už 32 let.

Za desetiletí nepamatuje tak turbulentní dobu, jakou pekárna prochází v současnosti. Náklady se více než ztrojnásobily. „Z ceny elektřiny, kterou jsme měli loni za 1 680 Kč/MWh, dnes platíme 4 900 Kč. A budeme platit k osmi tisícům,“ posteskl si Kouba.

Kdo si nebude chtít kupovat drahé rohlíky a chleba, může začít péct doma. Jako třeba paní Jana Bártů. „Investice je kromě vlastní energie minimální. I půl kilogramu celozrnné mouky je mnohem levnější než kupovaný chleba. Takže se to vyplatí,“ říká.

Při pečení si ale musíme dopředu rozmyslet, kdy chceme chleba jíst. Rozdělaný kvásek necháme 12 hodin pracovat, přidáme semínka a až pak můžeme začít. Další variantou může být už hotová pečící směs. 500 gramů hotové směsi vychází asi na 20 korun.

Tagy:
peníze chleba energie ekonomika finance pekárna zdražování rohlík Bohumil Hlavatý Richard Kabát
Sdílejte článek Facebook Twitter