Fiala: Zrušíme daňové výjimky, zdraží alkohol a tabák. Zlevní naopak potraviny a bydlení

Zrušíme 22 daňových výjimek. DPH bude mít dvě sazby. Více zdaníme alkohol a tabák, zlevníme důležité položky, bez kterých se nikdo neobejde, tedy potraviny a bydlení. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Veřejnosti představil klíčové body důchodové reformy a konsolidačního balíčku, který má zarazit zadlužování státu.

„Dnes prezentované výsledky nejsou nahodilé návrhy našich politických debat. Nejsme ani technokraté, ani populisté. Je logické, že se na všem neshodneme. Jde o kompromis, za tím si stojíme a budeme ho hájit. Nečekáme slova chvály ani okamžité pochopení,“ řekl Fiala.

„Zrušíme 22 daňových výjimek. DPH bude mít dvě sazby. Více zdaníme alkohol a tabák, zlevníme důležité položky, bez kterých se nikdo neobejde, tedy potraviny, bydlení a léky,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte ŽIVĚ nejdůležitější tiskovku Fialovy vlády, vyhlásí balík úspor. Jak vás zasáhnou?

„Ke všem krizím jsme přistupovali klidně a s chladnou hlavou. Všechny krize jsme zvládli a zvládneme. Chci poděkovat odborníkům a všem, kteří se podíleli na opatřeních, za jejich spolupráci,“ navázala na premiérův proslov šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle ní základní sazba DPH zůstává 21 procent, zmíněná nižší sazba se bude týkat léků, potravin, vodného a stočného. Na knihy bude sazba nulová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve kterém státě v Evropě mají nejlepší důchody? Podívejte se na srovnání

„Zásadní pro nás bylo, aby změna pomohla proti zatížení domácností. Chceme, aby lidé měli ve stáří důstojný život. Nejen současní senioři, ale i současná mladá generace. Myslím, že se s lidmi snažíme mluvit zcela otevřeně. Neexistuje magický recept, který okamžitě vyřeší problémy všech,“ dodal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ekonomka Danuše Nerudová na tiskové konferenci upozornila, že řezy do důchodového i daňového systému budou bolestivé, ale nutné, pokud se mají ozdravit veřejné finance. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) sníží vládní ozdravný balíček státní schodek o 94,1 miliardy korun. V roce 2025 to bude o dalších 53,4 miliardy korun. Nejdrsnější škrty proběhnou v neinvestičních dotacích, které tvoří přes polovinu avizovaných úspor.

Na dotaz novinářů doplnil, že ve snížené daňové sazbě jsou dále například doprava cestujících, vstupenky do divadel, časopisy, stavební práce pro bydlení, dětské sedačky do automobilů či pohřební služby.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil některé konkrétní body důchodové reformy, o kterých redakce CNN Prima NEWS psala zde, například společný vyměřovací základ manželům.

Mimo to chce podle svých slov podpořit mladé lidi, kteří začnou pracovat od svého mládí – po odpracování alespoň 45 let se dočkají lepších podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Rovněž dodal, že stát myslí i na seniory, kteří i po dosažení důchodového věku setrvají na pracovním trhu.

Dlouhá vládní debata

Koaliční debata o ozdravení veřejných financí trvala dlouhé měsíce. Spory se vedly třeba o zdanění tichého vína, po tlaku veřejnosti ale vláda od záměru upustila. Z původních plánů vypadlo více opatření.

Prezident Petr Pavel chce před rozhodnutím, zda po schválení v Parlamentu podepíše vládní konsolidační balíček, jednat se svými poradci, zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců a s guvernérem České národní banky. Ocenil, že balíček směřuje k větší rozpočtové odpovědnosti při zachování možnosti růstu ekonomiky a důrazu na to, aby nepostihl sociálně slabé lidi.

Veškeré avizované změny v důchodovém systému i konsolidačním balíčku musí projít jak Poslaneckou sněmovnou, tak Senátem.

Tagy: