Andor Šándor o atentátech na Trumpa a Fica: Může to přijít i v Česku. Zmínil Babiše

Společnost je brutálně rozdělená a mohou za to politici napříč stranickým spektrem. K atentátu na vrcholné politiky může dojít i v České republice. Velmi silně je podle jeho slov ostrakizován Andrej Babiš. Nejen to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásil generál v záloze a bezpečnostní expert Andor Šándor.

Je střelba na Donalda Trumpa největším selháním tajné služby za posledních 40 let?
Pokud by Donald Trump neudělal mírný pohyb doleva, tak by měl vystřelené pravé oko a byl by mrtvý. Selhání tajné služby to do jisté míry bylo. Je ale důležité zmínit, že v době atentátu Donald Trump ještě nebyl oficiálním kandidátem Republikánské strany, tudíž bezpečnost nebyla zajištěna na nejvyšší úrovni. Za největší chybu považuji to, že ho ochranka okamžitě neodvedla do bezpečí a nechala ho ještě provolávat heslo „Fight! Fight!“ se vztyčenou pravicí. V zásadě si v tu chvíli nikdo nemohl být stoprocentně jistý, že tam bude pouze jeden střelec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok nepřežil hasič a Trumpův věrný příznivec. Zemřel, když chránil svoji rodinu

Zatímco Donald Trump vyzývá americký lid k jednotě, někteří republikáni, včetně předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona, ve světle útoku upozorňují na několik dní staré vyjádření Joe Bidena, který při setkání se sponzory své kampaně uvedl, že je načase vzít si Trumpa na mušku. Vykreslují to jako Bidenovu výzvu k násilí. Nejitří se tím ve společnosti zbytečně další emoce?
Americká společnost je brutálně rozdělená a přispívají k tomu jak Joe Biden, tak Donald Trump. Viděli jsme v jejich poslední debatě v Atlantě, že si ani nepodali ruce. Ta nenávist je tam generována velmi silně. Tvrzení, že Donald Trump je smrtelné ohrožení demokracie si řada pitomců může skutečně vyložit tak, že je ho potřeba v zájmu skvělé americké demokracie zlikvidovat, i když tak to Joe Biden samozřejmě nemyslel. Určitě to k útoku ale mohlo přispět. Kampaň někdy připomíná boj na život a na smrt. Jako kdyby skutečně s odchodem Joea Bidena a příchodem Donalda Trumpa měl skončit svět.

Andor Šándor (67)
Bezpečnostní a vojenský expert, generál v záloze, který studoval bezpečnostní politiku jak v komunistickém Československu, tak později i v USA a v Itálii. V minulosti působil v nejvyšším velení armády, v letech 2001 - 2002 byl šéfem české vojenské špionáže.

Řada evropských státníků má z nástupu Donalda Trumpa k moci také obavy...
Když se podíváte na výkony Joea Bidena, kdy se média úzkostlivě snažila zakrýt, že je vlastně částečně neschopný vykonávat úřad, že ho vykonává pouze šest hodin denně, když vidíte, že na jedné tiskovce mu byl vypnut mikrofon někým z Bílého domu, tak si logicky musíte položit otázky: Kdo vlastně dělá rozhodnutí v Bílém domě? Jsou vůbec rozhodnutí přijata s jeho vědomím? Není tedy spíš ohrožena demokracie tím, že prezident Joe Biden na to už prostě nestačí?

Pracovat šest hodin denně mi na prezidenta USA přijde, sakra, málo. Ale svůj podíl na rozdělené společnosti má bezesporu i Donald Trump. Jeho výroky o tom, že volby, v nichž prohrál, byly zfalšované, ukradené, zmanipulované, aniž by k tomu byl nalezen jakýkoliv důkaz, vykopaly mezi těmi dvěma tábory ještě větší příkopy.

Donald Trump zmiňoval, že během svého prezidentování musel bojovat s jakýmisi vládci USA v pozadí, kteří mu prý nepřáli a škodili mu... Dají se jeho slova brát vážně?
Nemyslím si, že by jedna skupina nejbohatších lidí světa řídila celou Ameriku za demokraticky zvolené politiky, to určitě ne. Ale vlivové skupiny tam nepochybně jsou. Na rozhodování prezidentovy administrativy má velký vliv například izraelská lobby, což je zřetelné jak v době mírové, tak i teď během války v Gaze. Tajných zájmových skupin tam bude vícero.

Když sledujeme, jakým způsobem je ostrakizován Andrej Babiš, že je to proruský šmejd, který se snaží ukrást tuto zemi a já nevím, co všechno, může se stát opravdu vše.

Nejdříve atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, o dva měsíce později na Donalda Trumpa. Hrozí něco podobného i v Česku?
Ve své knize v roce 2018 jsem předpověděl, že to, co se stalo na filozofické fakultě v Praze, se dříve nebo později stane. Vůbec mě to netěší. Stěží jsem si uměl představit, že nějaký cvok v Handlové bude chtít zabít slovenského premiéra. A když sledujeme, jakým způsobem je ostrakizován Andrej Babiš, že je to proruský šmejd, který se snaží ukrást tuto zemi a já nevím, co všechno, může se stát opravdu vše. Pětikoalice je zase opozicí popisována tak, že dělá všechno pro Ukrajinu a okrádá české občany. To je přesně návod k tomu, aby se někde na periférii naší společnosti našel nějaký kre*én, který udělá to, co se stalo na Slovensku nebo v USA. Nijak zvlášť by mě to nepřekvapilo. I česká společnost je bohužel brutálně rozdělená.

Je vůbec možné ji ještě nějak spojit?
Začalo se to stupňovat nešťastným covidem. Pak ruská agrese a způsob jejího řešení společnost úplně polarizovala. Do toho se vláda snaží neúspěšně vyrovnat s tím, čemu plošně říká dezinformace. Lidi, kteří mají jiné názory, označuje za dezinformátory. Politici by měli rozhodně ubrat, nenávist se stupňuje na obou stranách. Většina vládne, menšina to respektuje, ale většina zároveň nelikviduje menšinu, to je základní princip demokracie.

A to se podle vás v reálu neděje?
Musím říct, že se mi nelíbí, když se vládnoucí garnitury snaží šířit jedinou pravdu a ten, kdo si myslí něco jiného, je automaticky označován za prokremelského špiona, Putinova nohsleda a podobně. Společnost nikdy nebude jednotná, to není ani v Severní Koreji, ale takové příkopy ve společnosti, jaké jsou nyní, tu nikdy nebyly. Politici by měli přemýšlet, co s tím udělat, zamyslet se sami nad sebou a výrazně změnit své chování.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Donald Trump je po střelbě blízko k tomu, stát se znovu americkým prezidentem, míní expert

Tagy: