Šándor: Zelenského požadavky jsou nereálné, pokračování bojů má smysl pouze v jednom případě

Andor Šándor patří k bezpečnostním a vojenským expertům.

Rusové tvrdí, že vstoupili do Časiv Jaru, Ukrajina to popírá

Česko není ve válce, jak občas tvrdí vláda, zdůraznil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS bezpečnostní a vojenský expert, generál v záloze Andor Šándor. Aktuální situace Ukrajinců bránících se ruské agresi je podle něj kritická, NATO by ale své vojáky do válkou zmítané země posílat nemělo. Bývalý šéf vojenského zpravodajství se také vyjádřil k hrozbě vypuknutí třetí světové války nebo tomu, jestli Andrej Babiš (ANO) představuje bezpečnostní riziko pro Českou republiku.

Jak hodnotíte aktuální situaci na ukrajinském bojišti?
Je to jedna z nejhorších situací pro ukrajinskou armádu. Po neúspěšné ofenzivě z loňského roku musela přejít do strategické obrany a zároveň přitom ještě zadržovat útočící ruská vojska na celé šíři fronty. Má velmi omezené množství dělostřelecké munice i techniky, navíc jí chybí lidský potenciál. Další velký problém jsou západem slibované letouny. Slyšeli jsme už několik různých termínů, prvních dvanáct by z Dánska mělo dorazit na přelomu jara a léta, ale tento počet nemůže zvrátit ruskou převahu. Vidíme, že podporu, kterou Ukrajina nutně potřebuje, nedostává ani z USA, ale bohužel ani z Evropské unie, která není schopna ani zdaleka plnit svoje sliby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šedivý: Ukrajině zoufale chybí vojáci. Uprchlíci z Česka by měli jít na frontu

Jak se díváte na slova papeže, který v rozhovoru pro švýcarskou stanici RSI vyzval Ukrajinu, aby měla odvahu vyvěsit bílou vlajku a zahájit jednání s Ruskem?
Problém je, že jakékoliv pokračování bojů má smysl pouze tehdy, když budou mít Ukrajinci šanci zvrátit nepříznivou situaci. Důležité je, aby si mohla vydobýt lepší podmínky při budoucích vyjednáváních, aby s Rusy netahala za kratší část provazu. Pokud Ukrajina dojde k závěru, že s nedostatečnou podporou ze západu není šance na nějakou zásadní pozitivní změnu na bojišti, měla by zvážit, jestli má další odpor smysl. Domnívám se, že je naprosto nereálné, co slyšíme od prezidenta Zelenského, který odmítá jakékoliv mírové dohody navrhované tureckým prezidentem Erdoganem s tím, že nepřekonatelnou podmínkou mírových jednání je stažení ruských vojsk z ukrajinského území.

Andor Šándor (66)
Bezpečnostní a vojenský expert, generál v záloze, který studoval bezpečnostní politiku jak v komunistickém Československu, tak později i v USA a v Itálii. V minulosti působil v nejvyšším velení armády, v letech 2001 - 2002 byl šéfem české vojenské špionáže.

Jak hodnotíte iniciativu vlády Petra Fialy na nákup munice pro Ukrajinu, do níž se zapojila řada dalších zemí?
Pokud to vyjde, bude to majstrštyk, protože EU slibovala do března vyrobit milion nábojů a v současné době to vypadá, že z toho nebude ani polovina.

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski u příležitosti 25. výročí členství Polska v NATO oznámil, že vojáci zemí aliance už na Ukrajině jsou. Vyslání vojáků opakovaně nevyloučil ani francouzský prezident Emmanuel Macron. Je podle vás reálná hrozba třetí světové války?
Pan Sikorski na mě za tu dobu, co ho sleduji, nepůsobí důvěryhodným dojmem. O prezidentu Francie si také nedělám žádné iluze. USA letos čekají prezidentské volby a poslední, co by obhajující Joe Biden potřeboval, by byla třetí světová válka. Asi před měsícem zazněla silná vyjádření premiéra Velké Británie, následně jejich expediční sbor odcestoval do Washingtonu, kde jim to velice rychle rozmluvili. Zapojení jakéhokoliv z členských států NATO do války na Ukrajině nahrává ruské propagandě: „Podívejte, už s námi napřímo bojují některé země aliance.“ Obávám se, že se tím pouze zvýší nábor do ruské armády. Vyslání našich vojáků na území Ukrajiny, ať už bude ta forma jakákoliv, z nás udělá legitimní cíl pro ruské údery. Věřím, že se tenhle nápad neuskuteční. A mrzí mě, že prezident Pavel s premiérem Fialou v tomto případě nemluví stejnou řečí. Narušuje to kredibilitu naší zahraniční politiky.

To, že nasloucháme tomu, co se říká ve Washingtonu, je pravda, nedělejme si iluze, že to tak není. To přijetí premiéra Fialy americkým prezidentem Bidenem není jen za nákup F-35, ale i za pomoc Ukrajině.

Pokud se Donald Trump na podzim stane znovu americkým prezidentem, hodlá konflikt řešit tím, že přestane na Ukrajinu posílat peníze. Skončila by tím podle vás válka?
Ta horká fáze války ano. Stala by se zamrzlým konfliktem, což ale neznamená, že by se všechny problémy vyřešily. Jde o to, jak by se to řešilo dál. Na územích, které by Rusové drželi, by měli problémy s partyzánským bojem ze strany Ukrajiny.

Pomůže k bezpečnosti a bojeschopnosti ČR nákup amerických stíhaček F-35 za stovky miliard korun, jak tvrdí ministryně obrany Jana Černochová?
Já jsem skeptický, protože my máme dvě brigády, jednu dáváme do mezinárodní divize Polákům, druhou Němcům, a teď se ptám, co budou tedy F-35 podporovat. Aby byly jen na protivzdušnou obranu, když máme velmi zanedbanou protiraketovou vzdušnou obranu, to je velký přepych. Ty odhady, že budou létat ještě v roce 2069, mi přijdou utopické. Nemůžeme vědět, co všechno přinese pokrok v technice, včetně umělé inteligence a vývoje bezpilotních letounů. Pro zemi této velikosti s armádou, kterou máme, je to příliš drahá hračka. Dostačující by byly Gripeny z kategorie 4,5. Před nástupem této vlády nikdo s žádnou F-35 nepočítal.

Je podle vás načase zavést opět povinnou vojenskou službu, jak zmiňuje náčelník Generálního štábu Karel Řehka?
I kdybychom se pro povinnou vojenskou službu rozhodli, tak si musíme říct, kdy a kdo bude dělat odvody, kde ti mladí muži budou cvičit, kde budou ubytováni. Nic nemáme. Co jsme mohli, jsme dali Ukrajině. Pokud by se vojenská služba měla obnovit, je to velmi rizikové téma pro každou vládu, která o tom rozhodne, protože by to znamenalo její konec. Zároveň by někdo musel říct, z čeho bychom to platili.

Hrozí Česku válka?
Vláda s oblibou říká, že ve válce už jsme, což je ale velice chybné tvrzení. Neslyšel jsem o tom, že by parlament odhlasoval válečný stav. Samozřejmě tendence eskalovat konflikt na Ukrajině může být jedna z příčin, že by nám válka mohla hrozit. Zatím se ale hlavní aktéři, tedy USA, Německo a Velká Británie, k nějaké další eskalaci staví negativně. V tuto chvíli můžeme očekávat například kybernetické útoky, to ano, ale horkou válku určitě ne. Samozřejmě všechno záleží na tom, kam až bude chtít Rus dojít.

K Babišovi mám řadu výhrad, s některými jeho výroky také nesouhlasím, že by byl ale hrozbou bezpečnosti této země, si nemyslím.

Premiéra Petra Fialu v dubnu v Bílém domě přijme americký prezident Joe Biden. Někteří opoziční politici tvrdí, že je to za jeho bezvýhradnou podporu USA. Jak to vidíte vy?
Jsme součástí západního světa, aliance, ve které hraje dominantní roli USA. Že nasloucháme tomu, co se říká ve Washingtonu, je pravda, nedělejme si iluze, že to tak není. To přijetí není jen za nákup F-35, ale i za pomoc Ukrajině. Je to taková forma ocenění pro premiéra Fialu a celou jeho vládu. Zda to bude stačit ke znovuzvolení pětikoalice, je jiná otázka.

Představuje Andrej Babiš bezpečnostní riziko pro ČR, jak uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský?
Já si myslím, že toto vyjádření nebylo vůbec rozumné, navíc to zmínil v debatě, kde Andrej Babiš ani nebyl. Ten výrok je silný. K Babišovi mám řadu výhrad, s některými jeho výroky také nesouhlasím, že by byl ale hrozbou bezpečnosti této země, si nemyslím. Pokud má pan ministr důkazy o tom, že je hrozbou, tak je to jiná.

Jak na vás působila reakce Andreje Babiše, který rozeslal maily svému týmu, aby o Lipavském zjistili informace, jako například, zda je ženatý nebo má děti?
Víte, já bych to nějak nezveličoval. Když se dotáže, kolik má dětí, jestli je ženatý, tak to není nic, čím by ohrožoval ministra Lipavského. Něco jiného by bylo, kdyby se třeba šťoural v jeho bankovních účtech. Způsob, jakým v tom mailu pana Lipavského tituluje, ovšem považuji za nepřijatelný. To je špatně. Bohužel to ukazuje, jak česká politika zhrubla.

Tagy: