Rozpočtová šílenost, kterou odskáčou naše děti, tepou daňové změny Kalousek a Ferjenčík

Miroslav Kalousek

Vládní ČSSD a opoziční Piráti kritizují schválení daňového balíčku

Daňový balíček, který v noci ze čtvrtka na pátek schválila Sněmovna, je podle poslance Mikuláš Ferjenčík z Pirátů rozpočtová šílenost. Za rozvrat veřejných financí považuje schválení i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Jana Skopečka z ODS, jehož strana podpořila zrušení superhrubé mzdy, je to ale dobrá zpráva, která povede k růstu čistých příjmů zaměstnanců.

„S podporou SPD a ODS vede vláda zemi k rozvratu veřejných financí. Říkám to ráno, v poledne i večer. A všem je to jedno, dokud to nepocítí na vlastní peněžence. Chudáci děti. Odskáčou to ony,“ kritizoval schválení superhrubé mzdy i celý daňový balíček. Kalousek.

Za ztrátu zdravého rozumu to označil i šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. „V příštích měsících a letech nás bude hlava bolet nejen z následků covidu, ale i z nezodpovědné sekery zaseklé poslanci ANO, ODS a SPD,“ uvedl.

Podle některých jeho straníků je to poslední kapka a ČSSD by měla odejít z vlády.

Změny v daňovém systému odsouhlasila Sněmovna v noci na dnešek, prošlo zejména zrušení superhrubé mzdy a výrazné zvýšení slevy na poplatníka. Zdaňování superhrubé mzdy tak v Česku zřejmě po 13 letech skončí, místo toho se bude od příštího roku zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u vyšších mezd 23 procenty nad 140 tisíc korun měsíčně.

Zrušení ještě není definitivní, musí ho posoudit Senát a podepsat prezident. Pro schválení balíčku jako celku s přijatými úpravami hlasovali poslanci ANO, ODS, KSČM, SPD a dva nezařazení poslanci Václav Klaus a Tereza Hyťhová.

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) odhadla dopad schválených poslaneckých změn do veřejných rozpočtů zhruba na 130 miliard korun. Z toho jen na státní rozpočet podle ní připadne 87 miliard.

Noční směna v Poslanecké sněmovně je za námi. Poslanci dali zelenou našemu návrhu na zrušení nesmyslné superhrubé mzdy a...

Posted by Alena Schillerová on Thursday, November 19, 2020

Vláda jde cestou „po nás potopa“

Pro CNN Prima NEWS v pořadu 360° Pavlíny Wolfové ve čtvrtek pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík uvedl, že se mu nelíbí, že by zrušení takzvané superhrubé mzdy nebylo doprovázeno změnou sazeb daně z příjmů.

„Vláda jde cestou ‚po nás potopa‘. Už teď navrhuje schodek rozpočtu na příští rok ve výši 320 miliard korun a další takové snížení daní posune schodek až někam ke 400 miliardám,“ řekl.

Sněmovna pak v balíčku schválila i Ferjenčíkův návrh na zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Ta dosud činí 24 840 korun a nově by měla odpovídat průměrné hrubé mzdě za předminulý rok, příští rok by podle pirátského poslance činila 34 125 korun. Ferjenčík ale televizi řekl, že nečekal, že Sněmovna schválí jeho návrh i návrh ANO na snížení sazby daně na 15 procent. Pirátský návrh byl podle něho jen alternativou k návrhu ANO a Piráti čekali, že si Sněmovna vybere jen jeden z nich a druhý nepodpoří.

Předseda lidovců Marian Jurečka na Twitteru uvedl, že mu ministryně Schillerová neukázala výhody zrušení superhrubé mzdy na konkrétních příkladech lidí s průměrnými příjmy, dětmi nebo hypotékou. „Mlčela, protože by argumentačně prohrála,“ napsal na adresu ministryně Jurečka.

Tagy: