Ruská agentka v Bruselu? Chovala se nepřijatelně, vzpomínají Piráti, se kterými sdílela frakci

Chování lotyšské europoslankyně Tatjany Ždanokové v Evropském parlamentu bylo nepřijatelné a nehodlala odsoudit ruskou agresi na Ukrajině, proto v roce 2022 musela frakci Zelení/Evropská svobodná aliance pod nátlakem opustit. Tak vzpomínají čeští pirátští europoslanci na působení v jednom uskupení s kontroverzní političkou, která podle ruského investigativního portálu The Insider působila dlouhá léta jako ruská agentka.

Ždanoková působila společně s českými Piráty v Evropském parlamentu ve frakci Zelení/Evropská svobodná aliance, v uskupení skončila v době vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. „Neměl jsem s ní přímé osobní zkušenosti, pouze jsem s různými kolegy neformálně řešil, zda-li by měla frakce tolerovat její veřejné výstupy. Oceňuji, že převážil názor, že její chování je nepřijatelné, a ona byla nucena na jaře 2022 odejít. Jsem rád, že jsme takto jako Piráti přispěli k politickému ozdravení frakce,“ uvedl pro CNN Prima NEWS europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

ČTĚTE TAKÉ: Hraje se o hodně. Fialovu vládu čeká v krajských volbách zkouška ohněm

Důvodem vyhazovu byla její reakce na ruskou agresi na Ukrajině. „S Tatjanou Ždanokovou jsem nikdy na ničem nespolupracoval. V roce 2022, když nebyla schopná odsoudit ruskou agresi na Ukrajině, ji politická skupina vyzvala k ukončení členství, což Piráti podpořili,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Marcel Kolaja (Piráti).

„S paní Ždanokovou jsem nikdy na ničem nepracovala a ani s ní neměla žádnou interakci. Již od našeho vstupu do frakce u mě vyvolávalo její hlasování pochyby o tom, že do této frakce patří, stejně jako u mých ostatních kolegyň a kolegů ve výborech pro zahraničí věci či bezpečnost a obranu,“ komentovala zase pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

V důležitých orgánech ale nevystupovala. „Jelikož však v těchto výborech nepůsobila a obecně měla velmi malou roli a pozici, ponechávala jsem rozhodnutí o jejím působení v naší politické skupině na jejím vedení. To se po začátku války na Ukrajině, kdy nebyla Ždanoková schopná ruskou agresi odsoudit, rozhodlo její členství ukončit, což jsem podpořila,“ dodala Gregorová.

Také další čeští politici jsou z informací v šoku. „Exkluzivní článek Insaderu ukazuje naprosto skandální odhalení. Lotyšská europoslankyně Tatjana Ždanoková, která je s krátkou přestávkou členkou europarlamentu téměř 20 let a do roku 2022 byla ve frakci Zelení/Evropská svobodná aliance, je ruskou agentkou řízenou FSB. Paní europoslankyně by měla okamžitě rezignovat a pokud to neudělá, měl by to Evropský parlament urychleně řešit,“ vyzvala europoslankyně Veronika Vrecionová.

Pro další politiky je to důkazem, jakým způsobem Rusko v Evropě operuje. „Lotyšská poslankyně Evropského parlamentu Taťjana Ždanoková desítky let hlásala za peníze ruskou propagandistickou politiku. Nemám iluze, že se to nemůže dít i u nás. Podezřelých máme dost,“ napsal poslanec TOP 09 a kandidát do Evropského parlamentu Marek Ženíšek na sociální síť X.

Politička nechce obvinění komentovat

Lotyšská politička podle ruského investigativního portálu The Insider souběžně se svým působením ve funkci europoslankyně po léta pracovala jako agentka ruské tajné služby FSB a prosazovala zájmy Moskvy v Lotyšsku i v Evropském parlamentu,

Uniklé e-maily údajně svědčí o spolupráci Ždanokové se dvěma důstojníky FSB, která trvala minimálně mezi lety 2004 a 2017. V mailové korespondenci se svými dvěma šéfy v ruské tajné službě Ždanoková podávala detailní zprávy o své práci evropské zákonodárkyně, především o své činnosti, jejímž cílem bylo posílit prokremelské nálady v Pobaltí.

Přes e-mail si také domlouvala schůzky se svými ruskými šéfy v Moskvě nebo Bruselu nebo žádala o financování svých politických aktivit. V jednom případě požádala například o peníze na zorganizování shromáždění, které mělo připomenout úspěchy Rudé armády během druhé světové války, tvrdí The Insider.

Oba důstojníci, s nimiž byla Ždanoková v kontaktu, působili podle zjištění novinářů v FSB, která je nástupnickou organizací sovětské tajné policie KGB. Od roku 2004 zhruba do roku 2013 práci europoslankyně řídil Dmitrij Gladěj a posléze Sergej Belťukov, vystupující pod jménem Sergej Krasin.

Ždanoková, která stále vykonává funkci europoslankyně, odmítla zjištění The Insideru komentovat s tím, že jeho text se zakládá na informacích, k nimž by z principu neměli mít novináři webu přístup. Potvrdila, že zná Gladěje, ale odmítla, že by věděla, že jde o příslušníka FSB. Ohledně Belťukova prohlásila, že si nikoho toho jména nepamatuje.

Tagy:
Moskva Evropský parlament Česká pirátská strana Lotyšsko Rusko tajná služba The Insider Evropská svobodná aliance Tatjana Ždanoka