ANALÝZA: Hraje se o hodně. Fialovu vládu čeká v krajských volbách zkouška ohněm

Přestože jsou podzimní krajské volby trochu ve stínu voleb do Evropského parlamentu, už teď je jasné, že se bude hrát o hodně. Vedení KDU-ČSL jde o přežití, o nějž bude usilovat i koalice Spolu. STAN zase zkouší novou drzou kampaň pro evropské i krajské volby. V jednotlivých krajích se rýsují koalice, jejichž volební výsledky mohou napovědět o dalších vztazích ve vládě před sněmovními volbami v příštím roce.

Vláda se podle průzkumů potýká v posledních měsících s nízkou podporou veřejnosti, proto mohou být nadcházející evropské, krajské i senátní volby jakýmsi referendem, které může zásadně ovlivnit poslední rok fungování koalice.

Napovídá tomu například bouřlivé dění u lidovců, jejichž preference se pohybují pod hranicí vstupu do Sněmovny. V pátek se členové KDU-ČSL na celostátní konferenci rozhodli, že své nové vedení budou volit až po krajských volbách.

ČTĚTE TAKÉ: Přísahu s Motoristy povede do voleb „superlídr“ Turek. Překreslíme mapu Evropy, věří Šlachta

Pokud by lidovci neuspěli, mohlo by to dopadnout stranickým zemětřesením. „Pokud se nám nepodaří otočit trend preferencí, nebudu na podzim po volbách znovu kandidovat,“ sdělil předseda Marian Jurečka na tiskové konferenci.

Spolu, či jinak?

Vládní strany proto znovu věří, že cestou k úspěchu bude spojování stran. Koalice Spolu se dohodla na spolupráci již ve Středočeském kraji, kde bude usilovat o hejtmanské křeslo místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Že podzimní krajské volby ukážou, jak si koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) vede i na celostátní úrovni, řekli minulý týden při uzavření středočeské kandidátky premiér Petr Fiala (ODS) a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Takové spojení však nebude zřejmě fungovat ve všech krajích. Například v Královehradeckém kraji podepsali v pondělí koaliční smlouvu zástupci hnutí STAN, strany TOP 09, Hradeckého demokratického klubu (HDK) a strany LES. Ukazuje se, že koalice vznikají především na základě regionálních zkušeností a sympatií a přání celostátních lídrů nemusí být všude vyslyšeno.

Přesto bude zajímavé pozorovat, jak se ke skládání případných koalic postaví právě hnutí STAN, které v minulých týdnech rozjelo novou kampaň, již jistě využije pro evropské i krajské či senátní volby.

Předseda Vít Rakušan nyní objíždí místa, kde není vláda populární. Zveřejnil rovněž video, v němž se částečně vymezuje vůči premiéru Fialovi. V následných rozhovorech potvrdil, že jeho hnutí chce být ve vládě viditelnější a dělat méně kompromisů.

Roli „vládní opozice“ mohou potvrdit také Piráti, kteří si nadále podle průzkumů drží silné voličské jádro a disponují podporou kolem deseti procent voličů. Některé výroky pirátských europoslanců napovídají, že si nebudou brát servítky. Například, když Mikuláš Peksa sdílel příspěvek, že ODS je „SPD pro lepší lidi“.

Krajské, evropské či senátní volby tak mohou mnohé napovědět o tom, jak bude vypadat poslední rok vlády Petra Fialy (ODS). Zda bude nadále fungovat na vlně kompromisů a spojování stran, či zda jednotlivé politické subjekty začnou pomalu vystrkovat růžky, aby přetáhly voliče na svou stranu.

Tagy: