Kolaja: Vykřikováním, že chcete mír, nevyřešíte vůbec nic. ANO přebírá témata krajní pravice

Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti)

Mír na Ukrajině si přejeme skoro všichni. Jenže mír neznamená, že necháme padnout Ukrajinu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Marcel Kolaja (Piráti). Podle něj hnutí ANO kvůli mobilizaci více voličů přebírá některé narativy krajní pravice. Lídr Pirátů do evropských voleb zkritizoval také koaliční ODS, která se prý v některých případech místo hledání kompromisu v europarlamentu raději opírá o hlasy frakce, do níž spadá i hnutí SPD.

Jaký výsledek očekáváte v letošních volbách do Evropského parlamentu?
V současnosti máme tři europoslance z České republiky a jednoho z Německé pirátské strany. Byl bych spokojen, kdyby klub evropských Pirátů obhájil alespoň tyto čtyři mandáty. A budu jen rád, pokud dojde k jeho rozšíření. Společně bychom pak dokázali prosazovat pirátskou politiku mnohem efektivněji.

Když to vezmeme obecně na jednotlivé unijní frakce, z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že by měli posílit Evropští konzervativci a reformisté (ECR). Více europoslanců by mohla mít také Identita a demokracie (ID). Co na to říkáte?
Průzkumy skutečně ukazují, že vámi zmíněná frakce ID, jejíž součástí je i česká SPD, by měla mít nárůst zhruba o 30 poslanců. Jde o velmi znepokojivý trend. Posilování krajní pravice podle mě vychází ze současné doby, která je zcela upřímně složitá. Stále si procházíme několika různými krizemi. Zasáhla nás covidová pandemie, potom Vladimir Putin započal válku na Ukrajině, na základě toho vyplývá také energetická a ekonomická krize. Pokud populisté a krajní pravice přináší „jednoduchá řešení“, která doplní líbivými hesly, dokážou bohužel strhnout celou řadu lidí. Přesně s tím se snažíme bojovat. Krajně pravicový narativ v dnešní době šíří i populisté. Dobrým příkladem je Robert Fico, koneckonců ani Andrej Babiš se toho tak úplně neštítí. Do tohoto prostoru vstupují také některé tradiční pravicové strany.

Které tradiční pravicové strany máte konkrétně na mysli?
Třeba lídr koalice Spolu Alexandr Vondra (ODS) se v některých rozhovorech vůbec netají tím, že by chtěl v příštím volebním období více spolupracovat s krajní pravicí. To nám ukázal už v tomto funkčním období, když chtěl prosadit v Evropském parlamentu Euro 7. Tehdy se obrátil právě na zástupce krajní pravice.

Není přece jen rozdíl mezi sháněním podpory od frakce ID pro určité hlasování v Evropském parlamentu a třeba složením vládní koalice s krajní pravicí? Myslím, že takhle to zástupci ODS vysvětlovali.
To je sice pěkné, přesto si myslím, že by v politice měla existovat nějaká červená linie. Piráti nikdy nebudou spolupracovat s fašisty. Přijde mi, že v tradiční pravicové části politického spektra, do níž patří i koalice Spolu, takový problém neřeší. Znovu připomínám, že Alexandr Vondra to demonstroval například tím, jakým způsobem skládal tu hlasovací mašinu na Euro 7. Podle mě by bylo lepší, kdyby se snažil hledat řešení spíš ve středu europarlamentu, kde bychom došli k nějakému kompromisu. Místo toho se otočil ke krajní pravici, která mu dodala hlasy.

Piráti samozřejmě chtějí mír. Jenže mír neznamená, že necháme padnout Ukrajinu. Tím bychom naopak umožnili Vladimiru Putinovi, aby dál roztahoval impérium, které chce budovat.

Zaslechl jsem názory, že za vzrůst preferencí krajní pravice v Evropě mohou hlavně progresivní levicoví politici, kteří vládli v minulosti. Ti prý svými kroky mnoho voličů k té krajní pravici vlastně odehnali, jestli mi rozumíte.
Rozumím, ale nesouhlasím s tím. Už jsem mluvil o příkladech, kdy se konzervativci snaží „zabránit“ nástupu krajní pravice tak, že přeberou některé její narativy. Myslím, že to je naprosto špatně. Dojde tím naopak k posílení tohoto proudu. Lidé si totiž potom mohou říci: Aha, tak pokud i tradiční konzervativci hovoří v podobných intencích, které zmiňovala krajní pravice už před 10 lety, tak možná měla celou tu dobu pravdu.

Je podle vás do budoucna vzestup krajní pravice na Západě největší hrozbou, před níž stojíme?
Z politologického pohledu se skutečně domnívám, že ano.

Větší hrozbou než například ruská agrese na Ukrajinu nebo to, co se děje na Blízkém východě?
Ono to spolu úzce souvisí. Oklikou se zase vracíme k populistům, kteří nabízí líbivá a rádoby jednoduchá řešení. Můžu uvést příklad u té ruské agrese. Když budete vykřikovat, že chcete mír, nevyřešíte tím vůbec nic. Řekl bych, že mír na Ukrajině si přejeme skoro všichni. Piráti chtějí samozřejmě také mír. Jenže mír neznamená, že necháme padnout napadenou Ukrajinu, tím bychom naopak umožnili Vladimiru Putinovi, aby dál roztahoval impérium, které chce budovat.

Co říkáte na nedávné prohlášení Aleny Schillerové (ANO), že se nechce připravovat na válku a že chce žít v míru? Kromě jiného kritizovala investice do tanků.
Je to čistý populismus. Jak už jsem naznačil – i Andrej Babiš a jeho hnutí ANO přebírají některé narativy krajní pravice, čímž se snaží lákat voliče, kteří by jinak dali hlas právě krajní pravici. Myslím si, že z dlouhodobého hlediska jde o špatnou strategii.

Tagy: