Mrazivá slova ukrajinského generála: Jaderného útoku Ruska se obáváme, jde o přežití národa

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) naslouchá při návštěvě Kurčatovova institutu atomové energie jeho prezidenta Michaila Kovalčukova

Ruské vyhrožování jaderným úderem se v posledních týdnech zintenzivňuje. Podle velitele pozemních sil ukrajinské armády Oleksandra Syrského by to měl svět brát vážně.

Generál Syrskij přiznal, že se kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského obává jaderného útoku Ruska. „Touto situací jsme a měli bychom být znepokojení,“ řekl v rozhovoru pro americkou televizi ABC.

Britský web Daily Mirror, který vojenského předáka citoval, připomněl teorii pozorovatelů, podle které by Moskva mohla odpálit takzvanou špinavou bombu a z útoku pak obvinit Kyjev. Kreml by to pak použil jako ospravedlňující záminku pro eskalaci konfliktu.

„Ruské lži o tom, že Ukrajina plánuje použít špinavou bomby, jsou stejně absurdní, jako jsou nebezpečné,“ konstatoval šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba na Twitteru.

„Zaprvé, Ukrajina je zavázaným členem NPT (Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, pozn. red.), žádné špinavé bomby tak nemáme a ani si je neplánujeme pořídit. Zadruhé, Rusové často obviňují jiné z toho, co sami plánují,“ dodal.

Syrskij velel na jaře tohoto roku silám bránicím ukrajinské hlavní město Kyjev, v září pak vedl armádu v boji o Charkov. Překvapivá a úspěšná protiofenziva Ukrajinců během pár týdnů osvobodila tisíce čtverečních kilometrů okupovaného území a v řadě lokalit vytlačila Rusy zpět k jejich hranicím.

„Od druhé světové války nedošlo v Evropě ani jinde ve světe k žádné válce takovéhoto rozsahu. Jde o přežití našeho národa, nemáme tak jinou možnost než zvítězit,“ dodal v rozhovoru Syrskij.

Tagy:
bomba Moskva Twitter Ukrajina Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Druhá světová válka Moskevský Kreml Daily Mirror