Pohřbím příbuzné. A co bude dál? ptal se zoufalý Ukrajinec. Jeho vesnici smetli Rusové

Ruské síly spustily bomby na malou vesničku Marchalivka

Dojemný příběh pána s kočkou

Tragickou bilanci civilních obětí války zvýšil ruský útok malou vesničku nedaleko Kyjeva. V obci Marchalivka hořelo osm domů. Místo se po bombardování proměnilo v hromady suti a vraků aut. Podle OSN od počátku ruské invaze na Ukrajinu už zemřelo přes 560 civilistů.

Ruské ozbrojené síly spustily před pár dny bomby na malou vesničku Marchalivka, která se nachází asi 25 kilometrů jižně od Kyjeva. Lidé přitom právě do této obce uprchli z ohroženého hlavního města a hledali zde bezpečí. Široko daleko není žádný vojenský ani strategický objekt, a i přesto si ji Rusko vybralo jako jeden ze svých cílů. Místo se po bombardování proměnilo v hromady suti a ohořelých vraků aut.

„Došlo k masivní explozi a všichni jsme uvízli pod troskami. Pět rodinných příslušníků a kamarád jsou mrtví. Moje dcera zemřela na invalidním vozíku. Mě a moje vnoučata zachránili zpod trosek,“ řekl jeden z Kyjevských uprchlíků Ihor Možajev, který v Marchalivce hledal se svou rodinou klidné zázemí.

Lidé hledají v sutinách osobní věci, doklady, ale i domácí mazlíčky. „Teď nemám myšlenky na nic. Jaké myšlenky mohu mít? Je to hrozný. Hrozný. Chci jen mír pro Ukrajinu, jen už nechte Ukrajinu na pokoji. Bůh pomáhej, aby to skončilo co nejdříve. Zítra pohřbím své příbuzné. Nevím, co bude dál,“ dodává Možajev.

Podle OSN od počátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo přes 560 civilistů, z toho přibližně 50 dětí. Jde však o nezávisle potvrzené případy. Reálné číslo bude pravděpodobně mnohonásobně vyšší. Navzdory tomu Kreml stále tvrdí, že na civilisty nestřílí a obviňuje „nacistickou Ukrajinu“ z toho, že používá své občany jako živé štíty.

„Po ostřelování obce Marchalovka v Kyjevské oblasti okupanty začalo hořet asi osm budov. Zahynuli tři lidé, včetně tří dětí. Další dvě děti byly vytaženy zpod trosek,“ uvedla na svém Twitteru ukrajinská vysílací stanice Hromadske.

Tagy: