Rusko je dnes stejné jako SSSR, byla to zákeřná agrese. Politici připomínají rok 1968

Sovětské tanky v ulicích Prahy.

Na výročí srpnové okupace z roku 1968 vzpomínají nejvýznamnější čeští politici. Tentokrát se však kvůli ruské invazi na Ukrajinu jedná o trochu jiné výročí a mnozí vládní představitelé současnou situaci připomínají právě v souvislosti s rokem 1968. Výročí by nám podle nich mělo připomenout, proč máme nadále podporovat ukrajinské obránce.

Společný vzkaz natočili premiéři Česka a Slovenska Petr Fiala a Eduard Heger. V něm srpnovou invazi přirovnali k současnému dění na Ukrajině. „Přestože se Česko a Slovensko rozdělily už před devětadvaceti lety a nyní fungují jako dvě samostatné země, bohatá společná historie nás stále spojuje. To se týká i vzpomínky na 21. srpen 1968. K výročí jsme pro vás natočili s Eduardem Hegerem video. Podívejte se na něj, prosím,“ vyzval český předseda vlády na Twitteru.

Výročí připomněl také bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Dnes si připomínáme výročí napadení Československa sovětskými vojsky i armádami dalších států Varšavské smlouvy. Tento den bychom měli věnovat vzpomínce na všechny oběti této zákeřné a násilné agrese. Naše společnost byla na cestě ke svobodě. Místo toho lidem invaze zničila všechny naděje a oddálila pád totalitního režimu o dalších 21 let. Přišli jsme o velkou část elit, která odešla za lepším životem do zahraničí. Je to pro nás poučení, že podobným hrozbám se do budoucna musíme umět bránit a že naše bezpečnost není, zvlášť v dnešní době, samozřejmost,“ napsal na sociální sítě.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zase připomněla ty statečné, kteří se proti okupaci vymezili. „Chtěli větší svobodu, ale to se Moskvě nelíbilo. Odpovědí byla okupace, smrt nevinných lidí a zmařená budoucnost mnoha generací. Před 54 lety nám Sovětský svaz ukázal, že cokoli svobodného mu je cizí a Rusko je dnes stejné. Musíme Ukrajincům pomoci, aby agresora porazili. Čest památce hrdinů, kteří zaplatili svými životy v boji za svobodnou budoucnost a kteří je nasazují i dnes,“ napsala.

Podobně hovořil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „21. srpna 1968. Datum, které změnilo život naší země. K nám do Československa přišla ‚bratrská pomoc‘. O pár let dřív v Maďarsku to zase byla ‚operace pro nastolení pořádku‘. A teď se kousek na východ od našich hranic odehrává ‚speciální vojenská operace‘,“ napsal.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) připomněl slavné vysílání rozhlasu. „Je to 54 let, co dvě hodiny po půlnoci zazněla z rozhlasu zpráva, že vojska Varšavské smlouvy zahájila okupaci Československa. Mějme proto neustále na paměti, že bezpráví i v sebevzdálenější zemi se dotýká i nás a že svoboda a demokracie nejsou zadarmo,“ sdělil na Twitteru.

K výročí se vyjádřila například také šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová. „Dnes si připomínáme výročí napadení Československa sovětskými vojsky i armádami států Varšavské smlouvy, které znamenalo nejen řadu ztracených životů, ale i nadějí a jednoho velkého snu. Toto výročí nám mimo jiné připomíná i to, kam až vede touha prosadit svět jen podle svého. Agrese z 21. srpna 1968 byla však jen první částí devastace tehdejšího Československa. Byla tu také normalizace a šílený plán komunistů, který spočíval v neustálém vytváření nepřátel a očerňování těch, kteří nechtěli žít podle představ strany a vlády,“ napsala na Twitteru.

Tagy:
Slovensko Twitter Československo Sovětský svaz Česko Rusko Eduard Heger vojenská okupace ruská invaze na Ukrajinu Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa