Hořící déšť nad civilisty. Rusko použilo zakázanou zápalnou munici, zlobí se Ukrajinci

Ruští okupanti ostřelovali vesnici v Záporožské oblasti zápalnou municí, která je zakázána mezinárodními válečnými úmluvami. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo obrany. Resort ke zprávě připojil znepokojivé video s hořícím „deštěm“ dopadajícím na domovy civilního obyvatelstva. Ruské úřady se k incidentu nevyjádřily.

„Žádné ukrajinské vojenské zařízení v dohlednu. Toto je porušení třetího protokolu Úmluvy o některých konvenčních zbraních a ubohý pokus o pomstu,“ okomentovalo tamní ministerstvo na Twitteru záběry, které mají zachycovat užití zápalné munice proti blíže nespecifikované záporožské vesnici. Za co se měli Rusové mstít, ve zprávě nerozvedlo. Zpravodajský portál Newsweek požádal ruské ministerstvo obrany o reakci, zatím však žádná nedorazila.

Údajný ruský válečný zločin potvrzuje na Telegramu i gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch. „Okupanti opět útočili na centrum regionu raketami S-300. Za jeden den došlo k 90 případům ostřelování v osmnácti různých oblastech. Zaznamenali jsme i užití zápalné munice. Naštěstí nebyl nikdo z místních obyvatel zraněn, při leteckém poplachu se totiž přesunuli do krytů,“ doplnil k rozsahu útoků v regionu.

„Máme v rukou zápalnou munici vypálenou okupanty. Používají ji vůči civilistům ve vesnicích Zaliznyčne, Huljajpole i dalších. Hořící látka se nedá uhasit vodou a po dopadu zapálí úplně vše,“ sdělil agentuře Ukrinform místní voják.

V Huljajpoli zůstává podle agentury navzdory nebezpečí okolo 2 300 civilistů. Vesnice čelí podle šéfa tamní policie nepřátelským útokům na denní bázi. Rusové mají v oblasti používat raketomety Grad i Uragán, samohybné dělostřelectvo, vrtulníky i tanky. V noci 7. ledna, při Ruskem vyhlášeném „vánočním příměří“, pak měli okupanti na obec vypálit 230 střel.

Tagy:
Twitter vesnice Ukrajina Rusko Telegram Newsweek válečný zločin ostřelování S-300 zakázané zbraně Záporožská oblast zápalná munice Ukrinform Oleksandr Staruch Huljajpole