Zaútočí Čína na Tchaj-wan? Ve stínu války na Ukrajině vyslala k ostrovu své stíhačky

Stíhačky Tchaj-wanu musely ve čtvrtek startovat kvůli čínským letounům ve svém vzdušném prostoru.

Reportérka Darja Stomatová sleduje s kameramanem Jánem Schürgerem situaci na Ukrajině

Celý svět sleduje konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, ale na obzoru se začíná rýsovat předzvěst dalšího možného střetu. Ve stínu událostí na Ukrajině by vojenské tažení mohla provést i Čína, které je dlouhodobě trnem v oku Tchaj-wan. Ve čtvrtek se nejprve objevily informace, že se k ostrovu přibližuje čínské námořnictvo. Nyní už Tchajwanci hlásí, že museli vyslat své stíhačky kvůli čínským letounům ve svém vzdušném prostoru.

Na Ukrajině aktuálně naplno zuří válka poté, co ruská vojska překročila hranici nejen na východě u Donbasu, ale na severu a na jihu. Svět s napětím sleduje, jak dlouho Ukrajinci vydrží a zda se Rusové pod náporem sankcí nakonec nestáhnou.

Mezitím se ovšem začíná spekulovat o dalším možném konfliktu, a to mezi Čínou a Tchaj-wanem. Nejlidnatější stát světa má dlouhodobě s ostrovní republikou problém. Právě na Tchaj-wan totiž utekli představitelé Kuomitangu, v minulosti vládnoucí strany v pevninské Číně, před komunisty, kteří v zemi převzali moc. Dlouhá léta panovala jakási patová situace – Čína Tchaj-wan neuznává a pokládá ho za své území, ostrovní stát však proti Číně nepodnikal žádné válečné kroky.

Nyní je možné, že se situace změní. Nejprve se na sociálních sítích objevily informace, že se Čína rozhodla využít ostře sledované války na Ukrajině a vyslala k Tchaj-wanu své lodě. Nyní navíc tchajwanci hlásí, že jim do jejich vzdušného prostoru vnikly čínské letouny.

Tchaj-wan vyslal do vzduchu vlastní stíhačky, které měly čínská válečná letadla vyprovodit ze svého prostoru. Podle agentury Reuters mělo jít až o devět čínských strojů, konkrétně o osm stíhaček Shenyang J-16 a jeden průzkumný letoun Y-8.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen již nařídila obranným složkám země, aby byly v pohotovosti. Reagovala tak právě po vyhrocení krize na Ukrajině. „Měli bychom pokračovat v posilování připravenosti našich jednotek v Tchajwanském průlivu, abychom zajistili své bezpečí,“ oznámila prezidentka.

Tagy: