Rusko žije vraždou u nejbohatší ženy. Manžel si měl na pomoc přivést bijce od Kadyrova

Rusko aktuálně ostře sleduje vyšetřování vraždy, kolem které se pohybují velmi prominentní osoby. Manžel nejbohatší Rusky Taťjany Bakalčukové, Vladislav Bakalčuk, byl zadržen a obviněn z toho, že společně se skupinou ozbrojenců zastřelil dva lidi v moskevské kanceláři internetového prodejce Wildberries. Jde o společnost, která patří jeho manželce, se kterou se rozvádí. Do kauzy je navíc zapleten i čečenský mocnář Ramzan Kadyrov.

Ve středu vnikli do prostor moskevské kanceláře Wildberries – internetového prodejce, kterou americká stanice CNN označuje za ruskou obdobu Amazonu – ozbrojenci pod vedením Bakalčuka a rozpoutali vražedné řádění. Ten se hájí, že sem přišel na předem domluvenou schůzku a že zaměstnanci úřadu začali pálit první.

ČTĚTE TAKÉ: Fico a spol. šíří propagandu Kremlu, po Navalném nemáme lídra, říká Rus na Slovensku

Tomu měla předcházet ostrá výměna názorů v rámci boje o majetek mezi manžely. Bakalčuková, která Wildberries založila v roce 2004 a nyní jej chce spojit s Russ Group, totiž v létě požádala o rozvod. Po střelbě zůstali na místě dva mrtví a sedm zraněných. Policisté posléze zadrželi až 30 lidí.

„Prohlášení o domluvené schůzce, na které přijela ozbrojená skupina, znějí absurdně, protože nikdo se na ničem takovém nedomluvil. Šlo o pokus převzít kancelář, přesněji o nepovedený pokus,“ prohlásila po střelbě Bakalčuková. Zajímavostí je, že se střelba odehrála jen kousek od Kremlu – sídla ruského prezidenta Vladimira Putina.

Bakalčuk, který ve Wildberries vlastní jedno procento, dával jasně najevo, že se mu fúze s Russ Group vůbec nelíbí. Postěžoval si přitom čečenskému autoritářskému mocnáři Ramzanu Kadyrovovi, který se za Bakalčuka postavil a podle Reuters spojení společností označil za „nepřátelské ukořistění aktiv“. Mimo to také prohlásil, že nejbohatší Rusku „vrátí do rodiny“. Krátce na to Bakalčuková požádala o rozvod.

Byli v akci Kadyrovovi bijci?

Je pravděpodobné, že se Kadyrov zapojil více, než je zdrávo. Podle některých médií, například byznysově orientovaný portál bne IntelliNews, hlásí, že ozbrojenci doprovázející Bakalčuka byli právě Čečenci. A to ne ledajací. Mělo jít údajně o bijce ze zápasnického klubu Fight Club Achmat – klubu, který si založil sám Kadyrov.

Objevily se navíc zprávy, že během středy došlo k útoku na další kancelář Wildberries v Moskvě, konkrétně u stanice metra Dinamo. Společnost hlásila, že k nim vrazilo asi 30 až 40 lidí ve sportovním a vojenském oblečení, kteří poté zaútočili na stráže.

PODÍVEJTE SE: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů

Tagy:
smrt vražda střelba Rusko trestná činnost Amazon.com Moskevský Kreml Ramzan Achmatovič Kadyrov trestná činnost, právo a spravedlnost Taťjana Bakalčuková Wildberries Vladislav Bakalčuk