Ruský plyn? Kreml už nás nemůže vydírat, raduje se Vondra. Pokrytectví vlády, opáčil Knotek

Europoslanci Alexandr Vondra (ODS) a Ondřej Knotek (ANO)

360° (43)

Data Českého statistického úřadu ukázala, že dovoz ruského plynu do Česka vzrostl na 62 procent. Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) je ale důležité, že na ruském plynu nejsme závislí. Vrchní ředitel sekce energetiky jaderných zdrojů René Neděla podotkl, že nelze stoprocentně určit, kolik ruského plynu do Česka doteklo. Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) prohlásil, že je pokrytecké, když vláda tvrdila, že se zbavila ruského plynu a přitom do Česka stále proudí.

„Do září byly veškeré dodávky do České republiky z Německa, což stoprocentně nebyl ruský plyn. Pak se ty toky začaly měnit, spíš se jednalo o zbytky, které se sem dostávaly ze Slovenska. Mohl to být plyn ze zásobníků, které byly naplněny přes letní měsíce, ale mohl to být i ruský plyn, případně to mohly být toky i z Polska i z jihu,“ popsal René Neděla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O tisícové přeplatky mohou lidé přijít. Jak je důležité mít správně nastavené zálohy?

Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) je ale důležité, že co se týče plynu, že nejsme závislí. „Rusko už nás nemůže vydírat. Pravdou je, že Rakousko, Slovensko, Maďarsko, myslím, nějaký ruský plyn ještě odebírají, mají na to výjimku, ale mě tohle nějak nevzrušuje, protože pro mě je zásadní nebýt Ruskem vydíratelný a nebýt na něm závislý, a to nejsme,“ sdělil Vondra. Dodal, že západní politika Rusko odstřihává od možnosti dovážet své energetické suroviny. „Úplně izolováno ale není. To, co neprodá v Evropě, ať už jde o ropu nebo plyn, tak prodává v Číně a Indii,“ řekl Vondra.

Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) podotkl, že kvůli přeplněným zásobníkům klesla poptávka. „Z logiky věci cena klesla a nejlépe konkuruje ruský plyn, takže já v tom nevidím ani nic špatného, že  plyn je ruský. Co mě na tom ale mrzí, že jsme tady mohli v přímém přenosu vidět trochu pokrytectví vlády. Říkali, jak se zbavili ruského plynu a teď už ustupují z pozic. Ze začátku prostě neříkali pravdu. Ruský plyn tady je,“ uvedl Knotek.

Minoritní akcionář ČEZ a investor Michal Šnobr zdůraznil, že otázka energetiky se v Česku řeší pět minut po dvanácté. „Polovinu výkonu u nás dodávají jaderné elektrárny a druhou uhelné. A teď se tady úplně klidně bavíme o tom, že za pár let ty uhelné nebudou. A co bude? Nemáme připravené plynové projekty, nemáme vyjednané žádné kontrakty na plyn, jehož spotřeba by se zvedla minimálně o 50 procent a bavíme se o jaderných elektrárnách, které možná doplní ty dnešní za 20 let, ale my tu vůbec neřešíme problém, který tu bude za dva roky,“ řekl Šnobr.

Kritizoval, že tendr na jeden blok jaderné elektrárny v Dukovanech překryl „pseudotendr na čtyři bloky“. „Vláda vystoupí a řekne, že čtvrtý blok bude zadarmo. Nezlobte se, ale větší hloupost jsem nikdy v životě kolem jaderné energetiky neslyšel. Tohle opravdu není seriózní diskuse o budoucnosti energetiky České republiky. Pro mě je to opravdu sledování černého hororu,“ sdělil Šnobr.

Tagy: