O tisícové přeplatky mohou lidé přijít. Jak je důležité mít správně nastavené zálohy?

Nesprávně nastavené zálohy na energie mohou způsobit problémy

Nové zálohy na energie

V lednu a únoru se nově nastavují zálohy za elektřinu a plyn. Je to důležité období, protože výše měsíčních poplatků může ovlivnit případný nedoplatek, či přeplatek na konci roku. Někteří dodavatelé přeplatky zadržují a nechtějí je spotřebitelům vrátit. Energetický regulační úřad nyní řeší stovky stížností. Jak správně zálohy nastavit a jak poznáme, že jsou přiměřené?

S placením záloh za energie se setkala drtivá většina domácností. Měsíční platby se liší podle toho, jaký produkt jsme si vybrali. Tedy jak často se zálohy platí, v jaké výši a také jakým způsobem. Energetici spotřebitelům radí, že by zálohy měly odpovídat nejvýše důvodně očekávané spotřebě. Proto například nedoporučují, aby si lidé nastavili vysoké zálohy kvůli obavám z možného nedoplatku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Křik, nadávky a ostrá kritika. Rakušan čelil kotli v Sokolově, hosté se hádali i mezi sebou

„Dodavatelé říkají, že se nejedná o dobrý krok. Společnosti se někdy i brání a vyskytují se problémy. Vysoké přeplatky se poté promítají do dalších záloh nebo se zákazníkům odesílají zpět na účet,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Úřad upozorňuje, že příliš nízké zálohy mohou vést k vysokým jednorázovým výdajům. Ani vysokými měsíčními splátkami se problémům nevyhneme. „Systematickými přeplatky dodavatele úvěrujeme, navíc může dojít k problémům s vracením přeplatků. Ať už v případě, že náš dodavatel náhle ukončí činnost, nebo když přeplatky odmítne uhradit. Pokud by dodavatel v rozporu se zákonem stanovil vyšší zálohy, než které by odpovídaly očekávané spotřebě a sjednané ceně, jednalo by se z jeho strany o přestupek,“ informuje úřad.

Kebort dodává, že lidé mohou o přeplatky také přijít. Tato situace může nastat ve chvíli, kdy dodavatel energií spadne do insolvence. Pokud máte u takovéto firmy přeplatky, tak je jako pohledávku přihlásíte do insolvenčního řízení. „Dříve se ale vymožená částka pohybovala okolo třinácti procent,“ dodal mluvčí úřadu.

A jak si můžete odpovídající zálohy vypočítat sami? Podle úřadu si stačí vzít poslední vyúčtování, které máme od dodavatele. V části A si vezmeme celkovou spotřebu v MWh, kterou vynásobíme cenou jedné MWh z naší smlouvy. „Zpravidla ji nalezneme v ceníku našeho produktu na stránkách dodavatele, v rozhraní našeho internetového účtu. Je třeba ale použít celkovou cenu, tedy včetně regulované ceny za distribuci, ceny za systémové služby a podobně,“ uvádí úřad.

Pokud dodavatel účtuje také fixní platby nezávislé na spotřebě, tak je nutné je připočíst k našemu výpočtu. Následné číslo vydělíme počtem měsíců zúčtovacího období. Pokud je záloha správně nastavená, tak by nám měla vyjít shodná či nižší vypočtená částka. V opačném případě by se spotřebitelé měli obrátit na svého dodavatele.

S výpočtem může pomoci i online kalkulačka

Pokud mají lidé rádi pohodlí online kalkulaček, tak je mohou vyzkoušet na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí nebo společnosti LP Energy.

K ruce ale budete potřebovat několik údajů, bez kterých nevyplníte veškeré kolonky. Nejprve je nutné zvolit informace o odběrném místu. Vyberte z nabídky váš kraj či hlavní město kvůli přehledu o distributorovi. Dále je potřeba vyplnit distribuční sazbu. Tu zjistíte z ročního vyúčtování. Jedná se o tarif, podle kterého zjistíte, na co elektřinu využíváte. Malé byty s průměrnou spotřebou mají často D02d. Pokud ale například využíváte bojler na ohřev vody, je to D25d. Poslední položkou je typ jističe. I ten se pozná podle ročního vyúčtování.

Následně je potřeba také vyplnit očekávanou roční spotřebu. I tu lze zjistit z ročního vyúčtování. U sazby D02d se uvádí nejčastější spotřeba 2,5 MWh za rok. U sazby D25d je to 2 MWh ve vysokém tarifu a 2 MWh v nízkém tarifu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Někteří dodavatelé dluží lidem za přeplatky. Co dělat a jak získat své peníze zpět?

Pro orientační výpočet je také třeba znát cenu silové elektřiny bez DPH a stálou měsíční platbu bez DPH. Oba údaje najdete také v ročním vyúčtování. Podobnými údaji budete disponovat i při výpočtu měsíčních záloh na plyn.

Tagy:
elektřina energie DPH platba Energetický regulační úřad spotřebitel Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky