Ruský raketový útok na Oděsu. Vyžádal si nejméně pět mrtvých včetně tříměsíčního dítěte

Lidé v Oděse staví barikády. (12. březen)

Ukrajinští bojovníci z praporu Azov jsou stále zablokováni v ocelárnách Azovstal

Sobotní útok ruskými raketami na ukrajinské přístavní město Oděsa si vyžádal pět mrtvých a 18 zraněných. S odvoláním na ukrajinskou prezidentskou kancelář o tom informovala agentura Reuters. Podle ukrajinské agentury Unian se Oděsa stala terčem ruských střel Kalibr s plochou dráhou letu.

Při útoku ruskými raketami na přístavní město Oděsa zemřelo pět lidí včetně tříměsíčního dítěte. Dalších 18 lidí utrpělo zranění. „Ve městě zahřměly čtyři výbuchy. Jedna ze střel zasáhla obytný blok, na dvoře shořelo několik aut a několik bytů utrpělo vážné škody, v ostatních jsou rozbitá okna,“ napsala agentura Unian, která na sociální síti zveřejnila také záběry letící ruské střely.

Agentura Reuters uvedla, že dvojice raket zasáhla vojenské zařízení, další dvě pak obytné budovy. Rakety byly prý odpáleny z ruských letadel Tu-95 z oblohy nad Kaspickým mořem. Na záběrech na Twitteru bylo vidět, jak z vysokého domu vychází obrovský oblak černého kouře.

„Jediným cílem ruských raketových útoků na Oděsu je teror. Rusko musí být označeno za stát podporující terorismu a musí se s ním podle toho zacházet. Žádný obchod, žádné kontakty, žádné kulturní projekty. Potřebujeme zeď mezi civilizací a barbary zasahujícími mírumilovná města raketami,“ uvedl na Twitteru ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba.

Ukrajinská vojenská správa vyzvala, aby lidé nezveřejňovali fotografie a videa z míst zásahů a neuváděli konkrétní lokace, sdělil web Ukrinform. Operační velitelství Jih uvedlo, že se mu podařilo zničit dvě nepřátelské řízené střely, které na Oděsu mířily, další ale město zasáhly a měly poškodit vojenský objekt a dvě obytné budovy.

Oděsa je jedním z klíčových míst, která chce ruská armáda dobýt při své ofenzivě na jihu a východě Ukrajiny. Ruské síly pokračují i v útocích na Donbasu na východě země, kde hledají slabá místa v ukrajinské obraně. Zatím se jim však nedaří je nalézt. Situace se nijak podstatně nezměnila, uvedl poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.

Rusko popírá, že by ruské jednotky útočily na civilisty nebo ničily civilní cíle. Přesto jsou opakovaně zasahovány.

Tagy:
válka Kaspické moře Ukrajina Rusko Reuters Oděsa Dmytro Ivanovyč Kuleba Tupolev Tu-95