Rusové mu hrozili mučením a zabitím. Slovenský duchovní popsal děsivé zážitky ze zajetí

Reportér Matyáš Zrno a otec Peter Krenický

OFF RECORD, Peter Krenický

Tři čtvrtě roku strávil pod ruskou okupací. Hrál s okupačními úřady hru na kočku a na myš, aby se nakonec zmlácený a s pytlem přes hlavu ocitl na linii mezi ruskými a ukrajinskými vojáky. Po příslibech mučení a smrti byl nakonec „jen“ deportován. Zbitý a jen v košili překročil v deštivém podzimu 2022 linii. Když viděl prvního ukrajinského vojáka, rozplakal se.

To je jen část příběhu slovenského katolického duchovního Petera Krenického na Ukrajině. Působí tu už třicet let. Byl u obnovy řeckokatolické církve po rozpadu Sovětského svazu, pracoval v zapadlých zakarpatských vesnicích v těžkých devadesátých letech, kdy na Ukrajině nefungovalo nic kromě zločinu a korupce. Působil i jako misionář na východě země – na Donbase. A to se mu stalo osudným.

ČTĚTE TAKÉ: Pomsta za masakr v Buči? Ukrajinci zlikvidovali velitele výsadkářů. Velká ztráta, píší Rusové

Bleskový ruský postup na začátku války v této oblasti znamenal, že se už dva dny po začátku války ocitlo jeho město Melitopol pod ruskou okupací. Peter Krenický tak mohl z první ruky sledovat, jak se mění město, které se mu stalo v posledních letech domovem.  Jako by se vrátil do 50. let v Československu. Najednou stačilo na někoho ukázat prstem, že je „banderovec“, a dotyčný člověk zmizel. A jeho byt dostal někdo loajální nové moci. Nejčastěji udavač. Lidé si začali vyřizovat účty prostřednictvím tajné policie.

Ta se brzy začala zajímat i o otce Petra. Cizinec a navíc řeckokatolický duchovní, který mluví ukrajinsky a ne rusky. To bylo podezřelé. Přesto otec Petr zůstával a snažil se pomáhat, jak mohl – duchovně i materiálně. Vozil chleba do okolních vesnic, distribuoval léky a snažil se udržet svou farnost při životě. Na kontrolních stanovištích ho často ponižovali ruští vojáci z muslimských částí Ruska. Jiní (hlavně mladí „vojáčci“) ho naopak prosili, aby se za ně modlil, aby se z Ukrajiny dostali živí. Byla to hra kočky s myší, nikdy nevěděl, jestli se vrátí živý. Vojákům, kteří mu vyhrožovali zastřelením, říkal: „Doklady na cestu nahoru mám s sebou.“ A přitom si poklepal na srdce.

Nakonec okupaci, zatčení i deportaci otec Peter Krenický přežil. Nyní působí opět jako duchovní v zakarpatské oblasti. Stále se ale snaží být v kontaktu se svými farníky v Melitopolu, kteří jsou od podzimu 2022 bez duchovního. Katolickým kněžím totiž Rusové neumožňují působit na jimi kontrolovaném území a většinu z nich deportovali. Stejně jako otce Petra.

Příběh statečného duchovního sledujte v dalším díle podcastu Matyáše Zrna OFF RECORD, který najdete v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
válka mučení Ukrajina okupace podcast Rusko Donbas zajetí Matyáš Zrno Melitopol vojenská okupace videopodcast konflikt, válka a mír Peter Krenický