Rusové prchají před mobilizací. Za letenky do zahraničí dají i čtvrt milionu, seženou-li je

Rusové prchají z domoviny, zaplnili moskevská letiště. Mnoho z nich vyrazilo na Letiště Moskva-Vnukovo

Rusové utíkají před Putinovou mobilizací

Kolony na hranicích Ruska a Gruzie nebo Ruska a Mongolska měří několik kilometrů a ruská letiště se plní mladými muži. Po vyhlášení částečné mobilizace prezidentem Vladimirem Putinem se Rusové v obavách z odvedení na ukrajinskou frontu dávají na útěk. Někteří po zemi, jiní se rozhodli pro letadlo. Jenže vzdušný způsob „preventivní dezerce“ se obrovsky prodražuje.

Bezprostředně po vyhlášení částečné mobilizace došlo k raketovému nárůstu počtu přihlášení k nejpopulárnějšímu ruskému vyhledávači letenek Aviasales, uvedla agentura Reuters s odkazem na Google Trends.

Rusové začali hledat možnosti jak co nejrychleji sednout na letadlo a dostat se za hranice své vlasti. Mají to ale komplikované, protože se výrazně zúžil okruh zemí, kde dostanou víza. A tak nejčastěji vyhledávají letenky do tureckého Istanbulu nebo arménského Jerevanu.

Do Dubaje pětkrát dráž

Pokud mají štěstí, že vůbec nějaké volné letenky najdou, musí se připravit, že za ně zaplatí doslova majlant. „Nejlacinější palubní lístky z Moskvy do Dubaje vyjdou na pět tisíc dolarů (v přepočtu asi 126 tisíc korun, pozn. red.), což je asi pětkrát více, než činil průměr za posední měsíc,“ uvedla agentura Reuters. Letenka je navíc jednosměrná.

Typická jednosměrná letenka do Turecka zdražila na více než 1100 dolarů (téměř 30 tisíc korun), přičemž normálně stojí přibližně třetinu. Šéf ruské agentury pro cestovní ruch agentuře Reuters potvrdil, že ze strany úřadů nebyly zavedeny žádné restrikce na vycestování z Ruska pro osoby, jichž by se mohla mobilizace týkat. Ani ruský dopravce Aeroflot prý limity na počty nabízených letenek neuvalil.

S pozoruhodnou informací přišel hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. Ten na svůj twitterový účet umístil printscreen s mapou střední Evropy, kde jsou uvedena hlavní a významná města několika zemí s cenovkami v korunách.

Budapešť za čtvrt milionu

„Není úplně pravda, že by byly vyprodány všechny letenky z Moskvy. Tady je aktuální přehled, kam se zítra dá stále odletět. Praha je nejlevnější destinace. (S Azerbaj. Aerolinkami). Ulice: ,To je hrozný, jak sem lítaj.‘ Ekonom: ,Cena ukazuje, že sem nelítaj,‘“ doprovodil Bartoň obrázek textem.

Z obrázku je patrné, že největší zájem mají cestující z Moskvy o Budapešť, kam letenka vyšla na téměř čtvrt milionu korun. Naopak do Prahy by se dalo dostat za necelých 30 tisíc. „A to čtvrtmego do Budapešti taky nemusí být náhoda,“ dodal Bartoň ve vlákně pod svým příspěvkem. Narážel tím na skutečnost, že Maďarsko není v postoji vůči Rusku tak striktní jako jiné země Evropské unie. Svou roli samozřejmě hraje také vízová politika jednotlivých zemí vůči ruským občanům. Není proto divu, že například Praha patří k lacinějším cílům.

Tagy: