Just: Protivzdušná obrana přímo v Moskvě? Rusové netuší, co mají nad hlavami, Kreml se bojí

Ruská armáda přímo v centru Moskvy rozestavila protileteckou obranu. Prokremelská média o tom sice neinformují, ale nezávislá ano. Spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just potvrdil, že Rusové tuto techniku vytáhli i do města, drtivá většina obyvatel si ale napjatou atmosféru nepřipouští. Podle jeho mínění je navíc tento tah znakem, že se Kreml skutečně obává nějakého útoku.

O rozmístění protiletecké obrany přímo v centru Moskvy informují pouze nezávislá ruská média či západní agentury. „Ruská státní média o tom nehovoří. Objevují se jen fotky v nezávislých médiích a západních agenturách. Ví se jen o tom, že je umístěná na budově ministerstva obrany, měla by se objevit ještě na nějakých místech přímo v centru a samozřejmě v okolí města jsou rozmístěny protivzdušné a protiletecké raketové systémy S-400,“ popsal Just pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenského muž: Velká ruská města by se měla připravit. Pocítí válku na Ukrajině

Dodal, že většina Moskvanů o vojenské technice uprostřed města neví. „Rusové ani netuší, co mají nad hlavami,“ řekl novinář s odkazem na zmiňovanou techniku na střeše ruského ministerstva obrany.

Podle něj se Kreml skutečně obává, že by na Moskvu mohly být provedeny útoky ze vzduchu, například s pomocí dronů. Připomněl ukrajinské údery proudovými drony na Krymu či v ruské Rjazani.

Naopak si nemyslí, že ruské vedení mělo potřebu vyvolat strach u svých občanů. „Kremlu vyhovuje, když si Rusové neuvědomují, že je válka blízko a Rusům v centru Moskvy hrozí útoky z Ukrajiny, nebo, jak z oblibou říkají, ‚ze Západu‘,“ zmínil Just.

Spolupracovník CNN Prima NEWS dále doplnil, že Rusové sice mohou tyto přesuny vojenské techniky vidět například na nezávislých médiích či na sociální síti Telegram, ale většina tak ani nechce učinit. „Rusové si napjatou atmosféru nepřipouštějí. V Moskvě válka skutečně není cítit ani vidět,“ dodal Just s tím, že fakt, že se něco děje, připomínají jen billboardy znázorňující ruské vojáky.

Web The Moscow Times ovšem informoval, že mnozí Rusové si obrany v Moskvě všimli a údajně z ní nemají radost. „Někteří lidé panikaří, jiní jsou naštvaní a někteří z mých sousedů to považují za vojenskou eskalaci,“ měl pro zmíněný deník říci nejmenovaný obyvatel Moskvy.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina CNN Prima NEWS Krym obrana Jiří Just Rjazaň Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu