Rusové zasypali minami celou frontu. Šlápnou na ně stovky civilistů, bojí se experti

Práce pro pyrotechniky nedaleko od Kyjeva.

Válka na Ukrajině (31. 5. 2023)

Ruská armáda před blížící se ukrajinskou protiofenzivou zasypala frontu po celé délce minami. Kromě toho vytvořila soustavu opevnění, která mají ukrajinský postup zbrzdit. Nezávislý list The Moscow Times napsal, že obětí ruského zaminování Ukrajiny budou stovky.

Z Ukrajiny je největší minové pole na světě. Očištění země bude mimořádně nákladné, mohlo by v přepočtu vyjít na více než 800 miliard korun. Proces bude trvat desítky let. Min na území Ukrajiny navíc neustále přibývá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odminování Ukrajiny potrvá sto let, říkají čeští experti. Čím je děsí „tajuplná“ ruská mina?

Rusko se před blížící se ukrajinskou protiofenzivou rozhodlo rozdělit zemi na dvě poloviny. Podél fronty tak vyrostl systém nejrůznějších opevnění, zákopů, protitankových překážek a min. Min především.

„Ruští vojáci jsou zaneprázdnění pokládáním tisíců min,“ napsal list The Moscow Times. Podle něj je kladou nejen do vojenské zóny, ale také do industriálních oblastí.

Experti oslovení ruským nezávislým listem předpokládají, že Rusové pokládají miny vedle dalších protitankových a protipěchotních překážek – takzvaných „dračích zubů“ a „ježků“. Mezi další nástrahy, které na Ukrajince při protiútoku zřejmě budou čekat, patří ostnaté dráty, zákopy a rozsáhlá síť obranných opevnění. Ukrajina je navíc hodně poddolovaná a vojáci tak využívají i podzemní úkryty.

Obranný val se má táhnout od Černého moře až k severní hranici Ukrajiny a Ruska. Zvláště silná je prý defenzivní linie na Krymu.

„Miny jsou nedílnou součástí obranných opevnění, jaká jsou ta v Ruskem okupovaných územích v jižní a  východní Ukrajině. Slouží většinou k tomu, aby naváděly postupující pěchotu do pozic, v nichž bude zranitelnější vůči protiútokům a dělostřelecké palbě,“ uvedl list The Moscow Times.

Miny je obtížné nalézt

Rusko používá na Ukrajině pestrou paletu min různých velikostí a stupňů účinnosti. Obyčejně je velmi obtížné je nalézt, a to jak pro vojáky, tak i pro analytiky, kteří se snaží vyčíst jejich pozice ze satelitních snímků.

Nejvíce ohroženi jsou civilisté. Odborníci se obávají, že na Ukrajině ještě kvůli minám zemřou stovky občanů. Od začátku invaze zahynulo po kontaktu s nimi nejméně 271 lidí, dalších 500 skončilo se zraněním. Některé miny jsou ostatně úmyslně konstruované tak, aby člověka zbraň vážně poranila, ale nezabila.

Proruští separatisté využívají miny na východě Ukrajiny od roku 2014. Už tehdy se odhadovalo, že jejich odstraňování potrvá dlouhá léta.

Ukrajina v současnosti nemá čas ani kapacity na to, aby zemi stíhala odminovávat. Lidem tak zbývá jediné – doufat, že na ně nenarazí.

Tagy: