Růst cen v lednu zpomalil. Nejvíce zdražovaly oděvy, brambory, vejce nebo pivo

Ceny v České republice v lednu meziročně stouply o 2,2 procenta. Zdražoval zejména alkohol, tabák, oděvy nebo obuv. Oproti prosinci ovšem došlo i k výraznému růstu cen některých potravin, zejména brambor, dále vody a služeb za odvoz odpadků. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

V meziročním srovnání měl podle statistiků na zvyšování cenové hladiny nejvýraznější vliv tabák, který zdražil o 15,2 procenta. Ceny lihovin vzrostly o 3,2 procenta. Tuzemské domácnosti si v lednu musely také připlatit za domácí spotřebiče (o tři procenta), vodné (1,9) nebo stočné (2,3). Oděvy zdražily o 4,2 a obuv o 3,8 procenta. Směrem dolů se vydaly ceny vepřového masa (o 5,6 procenta), polotučného trvanlivého mléka (9,4) nebo zeleniny (3,1). Brambory dokonce meziročně zlevnily o 18,6 procenta.

Poněkud odlišný pohled na vývoj cen nabízí porovnání ledna 2021 s prosincem 2020. Meziměsíčně totiž došlo k poměrně výraznému zdražení zeleniny, které přesáhlo deset procent. Brambory byly v lednu v porovnání s prosincem dražší bezmála o 11 procent. Desetiprocentnímu růstu se blížily také ceny lihovin nebo vajec. Za pivo si lidé připlatili šest procent, k o něco mírnějšímu zdražení došlo u vína.

Překvapení pro trh

Meziroční růst cen v lednu oproti prosinci zpomalil o 0,1 procentního bodu. Inflace přesto zůstala nad dvěma procenty, což podle analytika Komerční banky Martina Gürtlera překvapilo trh. „Lednová inflace měla podle našeho odhadu pokračovat v poklesu z prosincových 2,3 na 1,7 procenta, což byl také průměr tržních očekávání a zároveň i prognóza centrální banky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

„Nejistota odhadu lednové inflace je tradičně vysoká, jelikož začátkem kroku se mění řada cen. Letos se nejistota znásobila z titulu koronakrize,“ sdělil CNN Prima NEWS Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank. Za menším než očekávaným poklesem inflace stály podle něj rozkolísané ceny potravin, jejichž „meziměsíční lednový růst byl nejvyšší v historii časové řady od roku 2000“.

Pozor na ropu

Podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka se v lednu také neprojevil efekt povánočních výprodejů. Křeček rovněž varuje před růstem ceny ropy Brent, která se vrátila na úroveň před propuknutím koronavirové pandemie. „Lze tedy očekávat, že i přes snížení spotřební daně na naftu bude v letošním roce docházet ke zdražování pohonných hmot,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

V příštích měsících by se podle analytiků měla inflace dostávat blíže ke dvěma procentům. „Prozatím neměníme náš odhad, že inflace v letošním roce zpomalí blízko ke dvěma procentům. Lednový silný růst cen potravin nemusí totiž být pro celoroční inflaci až tak významný, protože v příštích měsících mohou překvapit opačným vývojem,“ dodal Jakub Seidler.

Tagy: